Friday, May 3, 2024
HomeРегионКюстендилПчелари вдигат цената на меда до 12 лв. в Кюстендил, Тихомир Стоицов:...

Пчелари вдигат цената на меда до 12 лв. в Кюстендил, Тихомир Стоицов: 2017 г. е най-слаба от 10 г. насам, студът ни съсипа

Медът в Кюстендил да стане 12 лева за килограм, обсъждат пчелари. Хората от бранша обмислят да вдигнат цената на продукта с 1-2 лв. от есента заради ниските добиви. Председателят на браншовия съюз „Пчела” в Кюстендил Тихомир Стоицов е категоричен, че 2017 г. е най-слабата за последното десетилетие. „Проблемите започнаха още през януари, когато в Кюстендил първия уикенд отчетоха най-ниските минусови температури. Така през зима пчелните семейства останаха на ръба на оцеляването. Тези, които се запазиха, трудно се развиха. Мразът пък удари дръвчетата и така пчелите останаха без овощната паша, повредена от студовете и ниските температури. Акацията и липата също не дадоха исканите резултати, както и билките, които заради високите температури не дадоха необходимото за събиране на пчелен мед“, категоричен е Стоицов. „Все още не е ясно дали ще се запазят цените. Много от колегите обсъждат варианта цената да се повиши с 1 до 2 лева за килограм. Всеки обаче сам ще прецени, някои пък вероятно ще останат на старата цена, за сметка на броя на пчелните семейства”, каза Тихомир Стоицов.

Пчеларството в България трудно се справя, твърди още той. Категоричен е, че държавата трябва да предприеме мерки за подпомагане на сектора. „Ако това не стане, развитието на бранша ще се блокира“, казва Стоицов. Въпреки трудностите няма да се откаже от пчеларството. Споделя, че се чувства истински удовлетворен, когато произведе качествен мед.

RELATED ARTICLES

Most Popular