Пернишката болница получи дарения от „Българската Коледа” и от графиня Естер дьо Помери, д-р Валентин Димитров: Спешно се нуждаехме от апарат за диагностика на деца и новородени

 

Голямо дарение получи МБАЛ ”Рахила Ангелова” както от кампанията „Българската Коледа”, така и от фондацията на графиня Естер дьо Помери, която за втори път прави дарение на пернишката болница.

Яков Джераси

Графиня Естер дьо Помери и председателят на фондация „Израел-България“ Яков Джераси постоянно правят дарения на болници и социални домове в България. Благодарение на неговата фондация лечебни заведения биват оборудвани с модерна апаратура, легла, техника, линейки и всичко необходимо българските пациенти да получат качествено лечение.

Благотворителната инициатива на президента на Република България „Българската Коледа” за поредна година подпомага с апаратура здравни заведения в страната. Тази година пернишката болница „Рахила Ангелова” получи модерен ултразвуков апарат за диагностика на деца и новородени. „Апаратът е нов и много модерен и е изключително нужен за нашето детско отделение. Той беше доставен преди около една седмица и монтиран в отделението. Лекарите вече преминаха обучителен курс за работа с него. Това е една изключителна придобивка за нашата болница. За този апарат ние не сме платили нито стотинка”, заяви директорът на здравното заведение д-р Валентин Димитров.

Второто дарение е от базираната в Базел фондация на графиня Естер дьо Помери. Графинята е медик по образование, посланик на добра воля към Щвейцарския червен кръст и е посветила живота си в помощ на нуждаещите се. Това е второто дарение, с което графиня дьо Помери на практика изразява съпричастността си към проблемите на пернишката болница. „При една моя среща с графинята аз й разказах, че нашата болница е една от тези, които се нуждаят от дарения и помолих да ни помогне с медицински инвентар за болницата – легла, бельо и др. Графинята очевидно е взела нещата много присърце. Наскоро пристигна в болницата голям тир, натоварен догоре, като всичко беше предназначено за нас. Това, на което много се зарадвахме, е, че имаше специализирани легла. Благодарение на тях преоборудвахме хирургичното и травматологичното отделение. В дарението има и голямо количество болнично бельо – чаршафи, възглавници, олекотени завивки и други, които са с отлично качество и са крайно необходими за нас. Освен това получихме и помощни средства за придвижване, тоалетни столове и друг медицински инвентар. Получихме и детски играчки за детско отделение, което, надявам се, ще зарадва много нашите най-малки пациенти”, поясни д-р Димитров. Според него онези, на които се налага да останат на легло в пернишката болница, със сигурност ще забележат положителната промяна.

Ръководството на болницата е изпратило на графинята благодарствено писмо. В него от името на пернишката общественост й пожелават доброто, което прави, да й се връща.