С полета на над 50 гълъба в небето 1500 изпълнители и творци с увреждания  на фестивал в Перник, кметът Вяра Церовска и десетки гости разгледаха „Алеята на занаятите“ със старинен стан и глинени съдове

 

 

 

Над 50 гълъба полетяха в небето на XI Републикански многожанров фестивал на хората с увреждания, организиран от Съюза на инвалидите в България и с финансовата подкрепа на общинската и областната администрация в Перник. Тази година той събра над 1500 изпълнители и творци от различни възрасти и краища на страната и от Република Македония. В рамките на два дни, днес и утре, те ще се представят с народни песни и танци, с хумор и изпълнения от различни жанрове и музикални инструменти.

На откриването на събитието присъства кметът Вяра Церовска и нейният екип, вицепрезидентът Йлияна Йотова, народните представители д-р Александър Александров и Любомир Бонев, зам.-областният управител Иво Иванов, председателят на ОбС Иво Савов, евродепутатът Владимир Уручев, председателят на Съюза на инвалидите в България Красимир Коцев, общински съветници и кметове от региона.

Поздрав към участниците и гостите на фестивала отправи кметът на общината Вяра Церовска, под чийто патронаж се провежда той. Тя пожела на всички успешно представяне, приятни мигове сред приятели и да запазят хубавите емоции.

„Скъпи участници искам да изразя подкрепата на Община Перник към вас и разбирането към проблемите, които имате . Радвам се, че го има този празник, всяка година е все по-многолюден и по-хубав. Надявам се доброто настроение да царува тези два дни в кв. „Църква“. Пожелавам ви сила и кураж, за да се справяте с трудните моменти, енергия и оптимизъм, за да се радвате на всеки ден“, сподели кметът Вяра Церовска.

Поздрав към участниците и гостите отправи и председателят на Регионалната организация на съюза на инвалидите Анита Тараланска, която е основните организатори на фестивала.

„Нека забравим болките и грижите, проблемите и несгодите, които ни съпътстват в ежедневието. Всеки човек може да твори красота, а хората с увреждания не са по различни от другите. Да се родиш различен това е изпитание на съдбата и никой не е застрахован от бедата. Никога не знаеш какво ти вещае изгрева на слънцето, но можеш да кажеш на другите, че ги цениш и са важни за теб. Чрез организирането и провеждането на фестивала изкуството осмисля нашия живот“, посочи Анита Тараланска.

За втора поредна година атракция на празника е така наречената „Алеята на занаятите“. Тя беше посетена от кмета Вяра Церовска, която видя на живо как се приготвят различни кулинарни вкусотии и глинени съдове. Голям интерес предизвика и някогашният стан, от който са излизали пъстрите бабини черги. Предмети на традиционни занаяти, плетива, гоблени и разнообразни шедьоври на модерното изкуство, също събраха погледите на минаващите.