Кметът д-р Церовска даде начало на основния ремонт и въвеждане на мерки за енергийна ефективност в ДГ „Изворче” в Перник за 1 699 927.23 лв.

 

Кметът на Община Перник Вяра Церовска даде старт за реализирането на проекта „Обследване на енергийна ефективност и прилагане на мерки за енергийна ефективност на ДГ „Изворче“ и ДГ „Миньорче“. Това стана на специална пресконференция, на която бяха представени целите и дейностите му.

„Вървим с бавни, но сигурни крачки, за да постигам целите си и да реализираме всички възможности, които европейските проекти ни дават. Това е началото на един проект, който е свързан с енергийна ефективност и вниманието е насочено към децата. Надявам се с реализирането му да се увеличи експлоатационната годност на сградите и да се осигури подходяща рентабилна и енергоефективна образователна инфраструктура“, сподели кметът Вяра Церовска.

„Проектът включва основен ремонт и въвеждане на енергоспестяващи мерки, както и благоустрояване на дворните пространства на двата обекта, заложени за изпълнение по инвестиционен приоритет „Образователна Инфраструктура” от ИП на Община Перник.

Бюджетът на проекта е общо 1 699 927.23 – 100% безвъзмездна финансова помощ, от които 1 444 938, 14 лв. европейско и 254 989, 09 лв. национално финансиране. Срокът за изпълнение на договора трябва да приключи 24 октомври 2018 г.“, обяви ръководителят на проекта Боянка Туджарова.

Предвидените ремонтните дейности в ДГ „Изворче“ са основен ремонт на цялата сграда, усилване на конструкцията , цялостна подмяна на техническите инсталации, въвеждане на енергоспестяващи мерки, доставка и монтаж на оборудване и обзавеждане . Включени се ремонтни дейности на сутеренните етажи, рехабилитация на дворното пространство – подмяна на настилката и обособяване на площадки за игра, детски кът и пясъчник на площ от 3650 кв.м.

Предвидените дейности в ДГ „Миньорче“, която е двуетажна сграда със застроена площ 300,72 кв.м., са основен ремонт на цялата сграда, усилване на конструкцията, цялостна подмяна на техническите инсталации, въвеждане на енергоспестяващи мерки, доставка и монтаж на оборудване и обзавеждане. Включват се ремонтни дейности на сутеренните етажи, рехабилитация на дворното пространство от 1100 кв. м.

От обновената образователна инфраструктура ще се възползват 217 деца. Те ще получат своето обучение и възпитание в модерна и комфортна обстановка, съобразена с най-високите стандарти в детското образование.

След пресконференция бяха посетени двете детски градини, където официално се подписаха протоколите за откриването на строителните площадки.