Saturday, May 4, 2024
HomeРегионБанскоАмбулантният  търговец Георги цяла нощ разиграва планинските спасители от Банско, преструва се...

Амбулантният  търговец Георги цяла нощ разиграва планинските спасители от Банско, преструва се на закъсал планински водач:  Повиках ви, за да ми носите тежката раница, в нея имам лаптоп

 

 

Амбулантен търговец цяла нощ разиграва планинските спасители от Банско. Георги И. подал сигнал вчера около 20:00 часа, че бедства в района на хижа „Дамяница“ и се представил за техен колега планински водач.

Каза ни, че се е контузил,  с подуто коляно е и не може да слезе сам, настойчиво поиска да дойдем веднага и да го свалим. В настояването си наблегна, че има планинска застраховка. Въпреки опитите ни да го разубедим, че след като е оборудван с палатка и вече пренощувал една нощ да пренощува пак и на сутринта ще дойдем да му помогнем да слезе, но той не се съгласи. Телефонния ни разговор завърши с прехвръкване на искри помежду ни“, разказа накратко случката дежурния в ПСС – отряд Банско.

Въпреки късния час и наближаващата нощ сформира се група от 4-ма планински спасители, които с джип достигат до хижа „Дамяница“, а оттам пеш тръгват към посоченото място от бедстващия турист – местността „Киаците“. Около полунощ телефона му вече беше изключен и повече от 2 часа спасителите го търсят безрезултатно. После акцията  е прекратена и групата се връща в хижа „Дамяница“, където също от туриста няма следа.

Днес в ранния следобед изневиделица около 40-годишния Георги И. От София цъфнал при дежурния в ПСС – отряд Банско и нервно изразил недоволството си от спасителната акция. Казал им, че е майстор на спорта и работата на планински спасител и водач му е в детайли позната. Бил в долната част на „Киаците“ и затова не са се срещнали. А телефона му бил поставен на т.н. „самолетен режим“ и затова не са могли да се свържат с него:

„Повиках ви, за да ми носите тежката раница, в нея имам лаптоп, казал им майсторът на спорта?! На дежурния му направило впечатление, че туристът въобще не куца.

Така и не станало ясно какъв е по професия бедстващия турист, но от среднощната среща с хижарите на „Дамяница“ станало ясно, че по-скоро той би тръгнал към хижа „Вихрен“, където е била паркирана колата му. От други хижари днес дошла информацията, макар и непотвърдена, че от няколко дни Георги И. обикалял хижите в Пирин планина и продавал на туристите енергийни хранителни добавки?!

Ние да не сме носачи или хамали. Наше задължение е да спасяваме живота на туристи в нужда, а не да им носим багажа, особено ако в тях има стоки за продажба, изрази недоумението си дежурният в ПСС-отряд Банско.

/е79

RELATED ARTICLES

Most Popular