Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионСамоковПогребаха създателя на ориентирането в Самоков Георги Чешмеджиев! Петър Бранков, Славка Чифтофска,...

Погребаха създателя на ориентирането в Самоков Георги Чешмеджиев! Петър Бранков, Славка Чифтофска, Борис Стрински през сълзи: Беше честен човек и отличен треньор

Миналата година участва в Купа „България“ – Златни пясъци и се класира втори, казаха още опечалени

Издъхна създателят на школата по ориентиране в Самоков Георги Чешмеджиев. Вчера в Митрополитската служба бе поклонението.

Той почина след боледуване на 82 години. Десетки спортисти, негови приятели и колеги, туристи, хижари и планинари дойдоха да си вземат последно сбогом с Георги и да изкажат съболезнования на близките му. Цветя и венци донесоха на приятеля и треньора си десетки ориентировачи от Самоков. „Чешме“ – така го знаят всички в Самоков, а и в София и цяла България. Георги Чешмеджев се ползваше с уважението на ориентировачите и планинските бегачи от няколко поколения.

„Миналата година участва в Купа „България“ – Златни пясъци и се класира втори. Страхотен спортист, уникален човек“ – сподели една от възпитаничките му. „С Георги Чешмеджиев тренирахме дълги години, създаде цяла школа ориентировачи от Самоков. Мисля, че от около 88-а година започнахме тренировки при него, аз, Дани Жаркова и Христо Манов. Ние сме от най-активните стари състезатели. Само тази година имаме 10 старта. Георги Чешмеджиев остана в сърцата ни и ще го помним като много честен човек, много откровен, даваше всичко от себе си за спорта“ – сподели Петър Бранков.

„Познавам Георги много отдавна. Беше секретар на Туристическото дружество в Самоков, организира едни от най-големите състезания по ориентиране. Организира много туристически мероприятия, създаде Клуба по ориентиране „Соколец“ някъде в началото на 90-те години. Привлече много млади състезатели, които вече са минали или са в Националната спортна академия. Той изгради едни от най-добрите ориентировачи, нека не изборяваме имена, със сигурност ще пропуснем някого, много са, но сред тях са Петър и Георги Доганови, Дани, Петър Бранков, Христо Манов и още много. Ще го запомня с неговата човечност, постояннство, той е основател и на Купа „Рила“ – регионално състезание. Носител е на множество отличия, грамоти, награди, медали“ – сподели със сълзи и Славка Чифтофска, която също е тренирала ориентиране.

„Ще го запоня като добър човек, работихме заедно в ръководството на „Рилски турист“. Честен човек и отличен спортист. Загубих един добър приятел“ – сподели Борис Стрински.

Георги Чешмеджиев е роден в Самоков. Работил е дълги години в някогашното предприятие „Рилски лен“ като снабдител. През целия си живот се е занимавал с ориентиране. Основател на множество състезания по ориентиране.

RELATED ARTICLES

Most Popular