Поръчки за зетя “взеха главата” на здравния министър

 

Според управляващите „всичко е законно”, а оставката е морален акт

 

Министърът на здравеопазването Николай Петров се раздели с поста си в понеделник след разкрития, че докато е оглавявал Военномедицинска академия (ВМА), обществени поръчки за 1.6 млн. лева са спечелени от фирма на неговия зет. Разкритията, базирани на одит на военното министерство, бяха излъчени в неделя по бТВ, а в понеделник сутринта Петров подаде оставка и премиерът Бойко Борисов я е приел.

Самият Петров, както и други представители на управляващите, твърдят, че законът е спазен, а проблемът с печелените “семейни поръчки” е морален. Затова и оставката на Петров беше приветствана от министри като “морален акт” на “един достоен офицер”.

Оставката на здравния министър вероятно ще доведе до смяна на целия ръководен екип в Министерството на здравеопазването, тъй като Петров дойде със заместниците си от времето, когато бе здравен министър в служебния кабинет на Марин Райков.

Рокадата се случва в края на годината, когато се взимат всички най-важни решения за правилата, по които ще функционира здравният сектор догодина. Затова и изборът на нов министър ще е определящ за това чии от многобройните интереси в системата ще бъдат удовлетворени, от което следва, че лобисткият натиск ще е много силен.

Това е първа министерска оставка за третия кабинет “Борисов”, която обаче затвърждава притеснителната тенденция на скоротечни промени по върховете на здравното министерство, чиито министри бяха едни от най-често сменяните в предходните мандати на Бойко Борисов.

При първото правителство на Борисов бяха сменени четирима здравни министри, а при второто на поста успя да се задържи Петър Москов, което обаче най-вероятно бе политически мотивирано заради отношенията с Реформаторския блок, чийто представител бе Москов.

 

Поръчки за ортопедични консумативи в полза на зетя

 

Разкритията за обществените поръчки в полза на зетя на Николай Петров тръгват от одитен доклад на Министерството на отбраната, под чиято шапка е ВМА. Докладът е изготвен по времето на служебния кабинет на Огнян Герджиков, когато военен министър е Стефан Янев (в момента съветник на президента Румен Радев). Докладът е бил предаден на Военната прокуратура, която през юни се произнася, че отказва да образува досъдебно производство във връзка с констатациите в одита на ВМА, тъй като деянията не представляват престъпление от общ характер.

 

За какво става дума?

 

В края на юни 2014 г. ВМА обявява обществената поръчка, по-малко от месец след като Николай Петров е назначен за началник на Военна болница. Конкурсът за 4 от обособените позиции за периодична доставка на остеосинтезни средства за ортопедия и травматология, системи за протезиране, артроскопски консумативи на стойност от близо 1 177 731 лева с ДДС, е спечелен от гражданско дружество, под формата на консорциум, “Ортопедие-Инвекс”, което е създадено с цел да участва в конкретната обществена поръчка.

За водещ партньор е определена фирмата “Ортопедие – БГ” ЕООД, която извършва всички административни, включително счетоводни и финансови дейности.
Договорът между ВМА и консорциум “Ортопедие-Инвекс” е подписан на 13 януари 2015 г. В сключеното споразумение липсва БУЛСТАТ или ЕИК на изпълнителя. А това е нарушение на закона, установява одит на МО.

От страна на изпълнителя договора подписва Явор Цонев, който е син на собственика на фирма “Ортопедие-БГ”, посочва одитният доклад. Явор Цонев е мъжът, с когото дъщерята на Петров – Руслана, живее на семейни начала и имат дете.

 

Фирмите на зетя и PR агенцията на дъщерята на един адрес

 

По времето, когато Николай Петров е сключил сделките, дъщеря му Руслана Петрова беше шеф на политическия кабинет на тогавашния здравен министър Петър Москов.

“Ортопедие-БГ” и дружеството “Ортопедие-Инвекс” са посочили един и същ адрес за контакт. Нещо повече – на адреса, на който се помещава “Ортопедие-БГ”, е регистрирана и фирма на дъщерята на здравния министър Николай Петров. Руслана Петрова е била едноличен собственик на капитала на “РП ПР Консултинг” до август 2014 г.

От бТВ са потърсили министъра за коментар дали е случайност фактът, че адресът на “Ортопедие – БГ” съвпада с този на дружество, чийто собственик до 2014-а е дъщеря му – Руслана Николаева Петрова.

Здравният министър не отговаря, вместо това пише: “Седалището и регистрацията на търговските дружества не са от компетентността на възложителя на обществени поръчки”.

Докато Петров е начело на ВМА, “Ортопедие-БГ” печели друга обществена поръчка. През февруари 2017-а дружеството е класирано на първо място за доставка на медицински изделия на стойност 429 300 лв. с ДДС.

Петров отговаря пред бТВ, че основният критерий при избора на изпълнител и в двете поръчки е бил най-ниската цена.

Справка в Агенцията по обществените поръчки показва, че единствените две поръчки, печелени от “Ортопедие”, са били само във Военна болница и само по времето на Николай Петров.

 

“Всичко е законно”

 

Запитан дали по силата на случайността Явор Цонев, подписал договора между ВМА и “Ортопедие – Инвекс”, е в близки отношения с дъщеря му Руслана Петрова и дори съжителства с нея на семейни начала, Николай Петров отговаря лаконично: “Няма нищо незаконно!”.

С такова заключение в крайна сметка е излязла и Военната прокуратура, която е отказала да образува досъдебно производство по случая.

Представители на управляващите също коментираха в понеделник, че не виждат нищо незаконно в “семейните поръчки”.

В понеделник сутринта, още преди съобщението за подадената и приета оставка на министъра, зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира пред бТВ: “Ще направим заседание, ще се запознаем с всички факти”. “Законът е спазен, тук можем да говорим само за моралната страна”, каза той.

“Когато се определяше персоналният състав на Министерския съвет, искахме да заложим на професионалист”, обясни Цветанов защо Николай Петров е избран за министър. И припомни, че прокуратурата е отказала да образува наказателно производство във връзка с одитния доклад, както и че самият Петров не е изразил притеснения.

 

Министри: Морален акт на достоен офицер

 

В коментар по случая финансовият министър Владислав Горанов също изтъкна, че е правен одитен доклад, който обаче не е открил нередности.

“Не е сезирана Държавната финансова инспекция. Това, с което разполагаме, е одитен доклад от вътрешния одит на Министерството на отбраната, правен през месец март 2017 година. Ние наистина ще се запознаем още веднъж с този одитен доклад, за да видим дали има твърдения и някакви закононарушения, но това, което разбирам, е, че министърът е приел един, макар и да звучи клиширано, морален акт”, каза Горанов.

“Това, което разменихме с професора, когото смятам за един много достоен български офицер, беше: “Няма да допусна по никакъв начин да бъде опетнено името ми. 60 години се боря за това име”, разказа Горанов.

Вицепремиерът Валери Симеонов пък смята, че Петров е жертва на “активно медийно мероприятие”: “След като няма констатирани нарушения, защо беше нужно един такъв стойностен човек да бъде отстранен, но както знаете, ние сме коалиционно правителство. Той е от квотата на ГЕРБ, в крайна сметка колегите от ГЕРБ решават какво да правят”.