Повдигнаха обвинения на пернишките рекетьори с лидер Марио, в групата е и сървайвърът Марчо Марков

 

Любомир, Павел и Кирил изнудвали длъжници за суми от 200 до 52 000 лв., твърдят от прокуратурата

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на 5-има участници в организирана престъпна група за рекет, заплахи и нанасяне на телесни повреди на длъжници към кредитни институции. По данни на криминалистите рекетьорите са вилнеели в Перник и Радомир. Участниците в бандата са били задържани на 21 ноември при специализирана операция на ГДБОП, Дирекция „Жандармерия“ и Специализирана прокуратура със съдействието на Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор. Както „Вяра” писа, тогава миньорският град осъмна под жандармерийска блокада, претърсени са десетки адреси и се стигна до ареста на петимата души, един от които е сървайвърът Марчо Марков. Според Румяна Арнаудова – говорител на главния прокурор Сотир Цацаров, са били обискирани и два офиса на фирма в Перник, която се занимавала с отпускането на кредити.

Според събраните до момента доказателства групата е действала от януари 2016 г. Ръководителят Марио Е. и участниците Любомир С., Марчо Марков, Павел Н. и Кирил П. изнудвали длъжници за суми от 200 до 52 000 лв. При най-малко забавяне на плащанията жертвите били заплашвани, че ще бъдат пребити, колите им – запалени, а къщите им – взривени. Един от пострадалите е бил заплашен с насочен в главата пистолет, че ако не плаща лихвите, ще бъде убит не само той, но и жена му и детето му.
Силовите събирачи на дългове сами налагали допълнителни лихви заради просрочия, за да се облагодетелстват. Част от жертвите им са били малтретирани физически.
В хода на разследването са използвани СРС-та. Разпитани са множество свидетели, петима от тях са дали показания пред съдия. Според Арнаудова някои от свдетелите са поискали и закрила от Бюрото за защита на свидетелите, тъй като се страхували, че ако проговорят, животът им ще е застрашен, притеснявали се и за близките си.

С постановления на прокурор от Специализираната прокуратура на петимата задържани е наложено прокурорско задържане до 72 часа. Вчера в Специализирания наказателен съд бе внесено искане за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ за всеки от тях.