Thursday, May 2, 2024
HomeНовиниБългарияПравителството прие годишния доклад за състоянието на националната сигурност

Правителството прие годишния доклад за състоянието на националната сигурност

Основните заплахи за България идват от войната в Сирия и миграционния натиск

 

Правителството одобри Годишния доклад за състоянието на националната сигурност и ще го внесе за разглеждане от Народното събрание, съобщиха от правителствената информационна служба. В документа се съдържат информация и оценки за вътрешнополитически събития, за процеси по реализиране на международни проекти и за събития в конфликтни райони в чужбина.

Основна цел на доклада е да представи оценките на изпълнителната власт за рисковете, опасностите и заплахите, за ефективността и ефикасността на политиката за национална сигурност, за действията, които институциите на държавната власт планират да предприемат през следващия период.

Опасностите от външнополитически характер за националната сигурност на България през 2016 година произтичаха основно от продължаващите бойни действия в Сирия, от предизвикания от тях, както и от нестабилността в други райони на света, бежански и миграционен натиск към страните от Европейския съюз, се посочва в доклада.

Съществен дебат за състоянието на света в европейски мащаб е предизвикал и резултатът от референдума във Великобритания за излизане от Европейския съюз.

Във вътрешен план докладът разглежда аспектите на финансовата, икономическата и енергийната сигурност, социалната сигурност, сигурността в отношенията човек-природа, вътрешния ред, дейностите на чужди специални служби, състоянието на отбраната, киберсигурността, дейността по защита на класифицирана информация.

Проектът на доклада е разгледан и одобрен на заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет на 21 юли.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular