Преговорите за Брекзит започнаха със сблъсък: Лондон напуска единния пазар и митническия съюз

 

Британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис и Евросъюзът сложиха край на надеждите за “мек” Брекзит още на първия ден от официалните преговори в Брюксел, пише британският в. “Телеграф”.

Решението на Дейвис да потвърди, че Великобритания ще напусне единния пазар и митническия съюз има за цел да разстрои всички планове на парламента да отслаби условията за напускането на ЕС.

Европейският преговарящ Мишел Барние също потвърди, че Лондон напуска единния пазар и митническия съюз. Единодушната публична декларация, че страните ще се стремят към “твърд” Брекзит изпраща ясно послание на всички британски депутати, агитирали в подкрепа на оставането на страната в ЕС, които все още се надяват Великобритания да запази членството си в митническия съюз и единния пазар.

Скоро след първоначалните любезности, двата преговорни екипа влязоха в сблъсък, отбелязва в. “Телеграф” в друга статия.

Едно от най-големите разногласия излезе на повърхността, когато британските преговарящи оспориха правното основание за плащанията на стойност 100 милиарда евро, които останалите страни искат да получат от Великобритания. Очаква се въпросът за плащанията, както и правата на британските граждани в ЕС и на гражданите на ЕС във Великобритания, да бъдат първите две теми, които ще бъдат уредени при преговорите, които ще започнат следващия месец, подчертава изданието.

Великобритания отстъпи пред искането на ЕС за постигане на споразумение за развода преди началото на преговори за търговско споразумение, пише британският в. “Гардиън”. Дейвид Дейвис настоя, че първоначалното му отстъпление остава в съответствие с дългосрочната стратегия на британското правителство, въпреки че по-рано обещаваше, че ще превърне въпроса в “скандала на това лято”, припомня изданието, цитирано от БТА.

“Не е важно как се започва, а как се приключва”, заяви Дейвис след първия ден на преговорите. Той се надяваше преговорите за търговско споразумение да се водят паралелно с преговорите за напускане на ЕС, но политически отслабеният британски екип изглежда се стремеше да покаже признаци за напредък, дори това да означава да приеме приоритетите, зададени от другата страна.

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние даде да се разбере, че не смята, че Великобритания разполага с позиция, позволяваща да диктува реда, в който ще се водят преговорите, отбелязва в. “Гардиън”, цитирайки изявлението му, че “Великобритания поиска да напусне ЕС, а не обратното, така че всички ние трябва да приемем последствията от нашите решения, и тези последствия са значителни”.

Отказът от паралелни преговори вероятно ще има значително отражение. Представители на правителството се опасяваха, че бъдещите търговски преговори могат да бъдат задържани, докато ЕС изтръгне възможно най-добри условия за раздялата от отслабеното британско правителство, припомня британското издание.

65 на сто от гражданите на Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Испания, Италия, Полша, Унгария и Франция смятат, че Европейската комисия трябва да заеме твърда позиция спрямо Лондон на предстоящите преговори, показва проучване на Чатъм хаус – Кантар, цитирано в друга статия на в. “Гардиън”. Само 18 на сто от запитаните и 49 на сто от британците смятат, че ЕК трябва да направи всичко възможно, за да запази възможно най-близки отношения с Великобритания, дори с цената на компромис с принципите си.

Вчерашното начало на преговорите не доведе до изключителни откровения. Но преговорите са от критично значение за бъдещето на Великобритания, както и за единството между останалите страни от блока, пише в. “Ню Йорк таймс”.

Изглежда, че нараства натискът върху британския премиер Тереза Мей за по-дълъг преходен период, по време на който Великобритания ще остане част от европейския свободен пазар и ще прави вноски в бюджета на ЕС, подобно на Норвегия. В същото време Лондон ще може да договори споразумение за свободна търговия, процес, който може да отнеме най-малко пет години. Но всичко това е в бъдещето, а в момента Мей е изправена пред вътрешнополитически проблеми, отбелязва вестникът.