Thursday, May 2, 2024
HomeРегионБлагоевградПремахват пясъчниците от детските площадки в Благоевград, родители: Източник на зарази са

Премахват пясъчниците от детските площадки в Благоевград, родители: Източник на зарази са

 

Решението е взето от кмета Атанас Камбитов, на мястото на пясъчниците ще се поставят съоръжения за игра

Пясъчниците за игра, намиращи се в детските площадки в Благоевград, ще бъдат премахнати поетапно. Решението е взето от кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов след постъпили писмени искания от родители, които настояват да бъдат предприети действия в тази посока. Основният мотив е, че често пясъчниците могат да бъдат източник на зарази. Община Благоевград периодично обработва площадките с дезинфектанти, с цел осигуряване безопасността на децата. Въпреки мерките след направен анализ бе взето решение пясъчниците да бъдат премахнати, за да бъде гарантирано здравето на най-малките. На мястото на пясъчниците ще бъдат поставени съоръжения за игра, като към този момент община Благоевград проучва кои са най-добрите алтернативи. Детски площадки без пясъчник са стандарт в много европейски страни. Практиката е въведена и в някои от градовете в България. Община Благоевград апелира собствениците на домашни любимци да не позволяват на животните да играят в детските площадки в града и около тях. При нарушения могат да бъдат подавани сигнали на тел. 073/ 88 44 34, в работно време.

Кметът Атанас Камбитов забрани събирането на пари и носенето на мобилни устройства в детските градини на Благоевград

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов преиздаде заповед, с която категорично забранява събирането на финансови средства от родители за нуждите на детските заведения в общината.  В заповедта изрично е записано, че не е позволено да се събират пари за санитарни и хигиенни материали, играчки, оборудване, обзавеждане, както и за ремонтни дейности. С издадената заповед, кметът на Благоевград д-р Камбитов, изрично забранява и носенето, и използването на всякакъв вид мобилни устройства от децата, по време на престоя им в детското заведение, в това число телефони, таблети и преносими компютри.  Мярката е с цел да се усъвършенства образователния процес и да се насърчи социалният контакт, както между самите деца, така и между децата и техните възпитатели.

Всяка година община Благоевград заделя достатъчно средства за нуждите на детските градини. В бюджета се залагат средства за планирани и текущи ремонти на заведенията, както и за закупуване на консумативи.  Паралелно с това Благоевград е една от общините, в които таксата за посещение на детско заведение е сред най-ниските. Тя е в размер на 40 лева за първо дете и 20 лева за второ дете от семейство, като е подсигурена абсолютна грижа за децата, както и пълен храноден.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular