Saturday, May 4, 2024
HomeНовиниСвятПутин: Русия трябва да бъде модерна страна с гъвкава политическа система

Путин: Русия трябва да бъде модерна страна с гъвкава политическа система

С Тръмп си говорели на малки имена, само опонентите на американския президент му попречили да подобри двустранните отношение

 

Русия трябва да бъде модерна страна с гъвкава политическа система. Това заяви президентът Владимир Путин на годишната си пресконференция в Москва в петък.
Русия “трябва да бъде устремена към бъдещето, трябва да бъде много модерна, политическата система трябва да е гъвкава, икономиката трябва да се базира на високи технологии. Производителността на труда трябва многократно да нарасне”, каза Путин.
Властта и цялото руско общество трябва да насочат вниманието си и към проблемите, свързани с развитието на инфраструктурата, здравеопазването, образованието, призова президентът. “И всичко трябва да има за цел повишаване на доходите на гражданите”, изтъкна той.
Руският президент говори за пръв път пред журналисти, откакто съобщи миналата седмица, че ще се бори за нов мандат на поста на изборите през март. Затова руски медии определиха днешната пресконференция като предизборна. Днес той информира, че ще се кандидатира като независим и разчита на широка подкрепа от партиите и хората в Русия. Още не е назначен ръководител на предизборния му щаб.

Опозицията в Русия би трябвало “не само да шуми по площадите или в по-кулоарна обстановка, да говори за антинароден режим” – “важно е все пак нещо да предложи, за да се наредят нещата още по-добре”, каза руският президентът, цитиран от ТАСС.
“Хората естествено са недоволни от твърде много неща към момента и са прави – резултатите би могло да са по-добри”, каза Путин, но сподели “големи съмнения” във връзка с предложенията на руски опозиционни лидери. “Тук мисля, че е най-главният проблем на онези, които биха желали да бъдат конкурентоспособна опозиция – трябва да предложат реален, не ефимерен, не креслив, а реален дневен ред, в какъвто хората да повярват”, подчерта той и изрази надежда, че “това все пак ще се случи у нас – и колкото по-рано всъщност, толкова по-добре”.
Руският президент обясни маргинализирането на либералната опозиция в страната с факта, че руснаците не искат държавен преврат на опозицията, подобен на онзи, довел до свалянето на проруския президент на Украйна Виктор Янукович през 2014 г., предаде Франс прес.

“Искате ли да живеем от един Майдан до следващия? Искате ли да имаме опити за държавен преврат? Вече преминахме през всичко това”, отговори Путин на въпрос на Ксения Собчак – телевизионна водеща, заявила, че ще се кандидатира за държавен глава.
“Убеден съм, че повечето руски граждани не искат това и няма да го позволят”, подчерта той.
След което добави, че “политическа конкуренция трябва да има, въпросът е само за радикализма”.

Путин отказа да отговори на въпрос, зададен му от Татяна Фелгенхауер, заместник-главен редактор на радио “Ехото на Москва”, която неотдавна беше намушкана в гърлото в редакцията на медията. Нападението срещу нея предизвика опасения за възможни атаки, вдъхновени от речта на омразата по държавните медии, отбелязва Асошиейтед прес. Путин отхвърли като неоснователен нейния въпрос, отнасящ се до политически затворници и това, което тя нарече селективно прилагане на правосъдието.

 

С Тръмп си говорят на малки имена

 

Руският президент заяви, че с американския му колега Доналд Тръмп си говорят на малки имена и изрази надежда, че постепенно президентът на САЩ ще успее да получи възможности за създаване на контакти с Русия и ще започне да изпълнява предизборните си обещания и намерения.

Обвиненията срещу американския президент за наговаряне с Русия навредиха на политическата система на САЩ и показаха неуважение към тези, които гласуваха за него, заяви Путин и отново отхвърли твърденията за намеса на Русия в президентските избори в САЩ, определяйки ги като безсмислица, измислена от противници на Тръмп.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular