Палестински християни и мюсюлмани се обединяват срещу решението за Ерусалим

 

По-малко от час след като американският президент Доналд Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел, палестинците протестираха, като изгасиха светлините на коледното дърво пред църквата “Рождество Христово” във Витлеем, построена на мястото, на което, според преданията, се е родил Исус Христос. Това бе навременно припомняне, че докато водещите заглавия се фокусираха върху ислямските призиви за бунт и върху позоваванията на Тръмп на исторически еврейски връзки, думите на президента на САЩ предизвикаха дълбоки чувства и сред малката палестинска християнска общност, пише Ройтерс в четвъртък.

На излизане от неделната литургия в асирийската католическа църква в Ерусалим Фредрик Хазо обвини Тръмп, че “въвлича целия свят в неприятности”, и призова американския лидер да промени решението си.

“Ние сме единни – християни, мюсюлмани, ние сме едно цяло”, каза петдесет и девет годишният палестинки музикант, застанал на алея в сърцето на Стария град на Ерусалим, заобиколен от магазини за религиозни сувенири.
Той е ядосан на политиците, но вярва, че деликатният баланс между трите вероизповедания в свещения град ще надделее. “На това свято място, Бог ни закриля всички. Ние сме под закрилата на неговите ангели в Ерусалим”, казва Хазо, цитиран от Ройтерс.
Християните са само около един процент от палестинското население в ивицата Газа, на Западния бряг и в Източен Ерусалим, въпреки че пропорционално имат по-голямо влияние в местната и националната политика.
През юли Хазо протестира заедно с мюсюлманите срещу поставянето от Израел на металодетектори край съседната джамия Ал Акса – третото най-свято за исляма място – след като двама израелски араби застреляха двама израелски полицаи там. Израел махна металодетекторите след дни на кървави сблъсъци – сцени, които не са се повтаряли в Ерусалим след изявлението на Тръмп за Ерусалим.