Sunday, May 5, 2024
HomeРегионПерникРекорд! 7477 участници идват за Сурва, кметът д-р Вяра Церовска: Перник се...

Рекорд! 7477 участници идват за Сурва, кметът д-р Вяра Церовска: Перник се превръща в най-хубавото място през зимата

Международният фестива е кауза за Перник и България, заяви зам.-министърът на културата Амелия Гешева

Иван Звездев забърква сурвакарска кавърма,ще има и факелно дефиле

 

Фестивалът „Сурва” е кауза за Перник и за България, обяви  зам.- мининистърът на културата Амелия Гешева на пресконференцията в зала „Средец” на Министерството на културата, посветена на предстоящия ХХVII международен фестивал на маскарадните игри „Сурва 2018“.

„Започваме годината с едно от най-хубавите и емблематични събития в културния национален и международен календар – 27-ото издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва 2018“. Благодаря на община Перник и на всички, които участват в организирането на този празник. Да пазиш българската традиция и българската духовност, е мисия на всички нас.“ С тези думи се обърна към журналистите и гостите, уважили представяне на предстоящия фестивал в Перник, зам.-министър Гешева.

В срещата взеха участие кметът Вяра Церовска и нейният заместник по култура и образование Севделина Ковачева, както и директорът на Регионалния исторически музей Венцислава Крумова.

Тази година 27-ият международен фестивал на маскарадните игри „Сурва” ще се проведе на 26,27 и 28 януари с рекорден брой участници – 7477. „Всеки, който е бил на този празник, няма да пропусне възможността да дойде втори път. Защото не можеш да забравиш атмосферата, която се създава. Не можеш да си представиш по-хубаво място през зимата, в което можеш да срещнеш толкова много позитивно настроени хора. Желанието на всички тях, които в края на единия фестивал започват да се подготвят за следващия, да направят празника по-пъстър, по-красив, по-богат, да покажат групите и тяхната битка в това да направят по-автентична, по-истинска традицията, е неповторимо изживяване“, сподели кметът Вяра Церовска.

Само от селата в област Перник групите са 46 с 4000 човека в тях. Някои от сурвакарските дружини стигат до над 200 души. Общо българските групи са 105 и от тях 59 са кукерски, сред които има бабугери, старци, станчинари, дервиши.

В Перник ще дефилират около 900 деца и 423 участници от чужбина. Обичаите си в маскарадните игри ще покажат 17 групи, представители на 8 държави – от Македония, Сърбия, Албания, Румъния, Испания, Италия, Словения и Португалия.

Фестивалът ще се открие с грандиозен спектакъл „В сърцето на Сурва“ на 26 януари – петък, от 18 часа пред Двореца на културата. Преди това в центъра на града ще има факелно сурвакарско дефиле, в което ще се включат 40 сурвакари от Дивотино и Ярджиловци, облечени в характерните си костюми. Фестивалните дефилета, както всяко година, ще бъдат в събота и неделя от 10 до 17 часа. Закриването на фестивала ще бъде от 18 часа в неделя.

„И тази година е спазена традицията пернишкият фестивал да е съпроводен от многобройни съпътстващи изяви“, допълни Ковачева. Тя представи работилницата за маски „Мечкарница”, където гостите могат да си направят маска за спомен „Художествени изложби и концерти са също част от програмата. За поредна година ще се проведе кулинарно шоу с известния на вкусни гозби Иван Звездев. Той ще направи сурвакарска кавърма“, сподели още зам.-кметът на Перник.

Младежко маскарадно дефиле „Сурвакариада“ на 26 януари от 14 часа по централния градски площад отново ще включи в традицията и обичаите и децата на Перник.

Директорът на Регионалния исторически музей Венцислава Крумова представи състава на тазгодишното фестивално жури, чийто председател ще бъде отново проф. Георг Краев.

„Перник ви очаква от 26 до 28 януари в Перник“, каза в края на пресконференцията кметът Вяра Церовска и покани всички да почувстват емоциите на Сурва.

 

Снимки

Сурвакарите от Дивотино

Кметът на Перник Вяра Церовска и зам.-министър Гешева

Домакини и сурвакари в Министерството на културата

 

RELATED ARTICLES

Most Popular