Friday, May 3, 2024
HomeРегионПерникС огньове за Сурва прогониха лошотията от Пернишко, кметът д-р Вяра Церовска грабна...

С огньове за Сурва прогониха лошотията от Пернишко, кметът д-р Вяра Церовска грабна пушка, наградиха я с плакет за съхраняването на обичая

 

След игрите на площада в Драгичево за гостите имаше официална сурвакарска вечеря с традиционни ястия

Жителите на десетки села в Пернишко изживяха вълшебството на Сурва.

Хилядолетната традиция събра десетки маскирани и очаровани от духа на зимния празник. Запалени факли озариха нощта, лумнаха огньовете за здраве и берекет, а песента на тежките хлопатари и чанове, страховити маски уплашиха лошотията и я прогониха далече от пернишките селения.

В атрактивния празник, който всяка година връща стотици към корените им, се включиха кметът на Перник Вяра Церовска, която в ефектна снимка грабна пушката, и нейният екип, областният управител Ирена Соколова, които обикаляха селата, за да се насладят за пореден път на оживялата традиция и да поздравят празнуващите. Във вълшебната нощ се включиха още акад.

Пламен Карталов – директор на Софийската опера и балет, учени от БАН, фолклористи, етнографи, стотици журналисти и фотографи, сред които имаше и представители на американски медии. Пътят на добруването тръгна от село Люлин, където се срещнаха две от най-колоритните сурвакарски групи – местната и на брезнишкото село Долна Секирна. Жителите и гостите се радваха на маскираните, както и на групата войводи от национално сдружение „Хайдути“. Представена бе впечатляваща фотоизложба, както и експозиция на маски, направени от майстор Деян Евгениев. Местните самодейци подариха на гостите ръчно изработени пръстени и гривни с българска шевица.

След това обиколката продължи до село Големо Бучино. Сурвакарската група тук съществува повече от петдесет години. Тя представи традиционния зимен обичай “Сурвакарска сватба”, свързан с празничния новогодишен цикъл, който обхваща периода от Коледа до Водици – Богоявление – Йордановден, познати сред населението като „мръсни” дни. Участниците в обичая са само мъже – ергени и женени. Женските персонажи също се изпълняват от мъже. Основните персонажи са: булка, младоженец, свекър, свекърва, поп, байрактар, мечка, мечкар, циганска група, група звънчари с маски и ликове и музиканти.  От 2009 г. групата е редовен участник в Международния фестивал „Сурва“.

Огромен огън и тази година бе запален и в пернишкия квартал „Бела вода”, където маскирани гониха лошотията. Отличаващо за групата е, че нейната маскировка е така наречената “зевала” – животински митични маски с много глави или една глава с много усти. Всички участници са облечени в кожи. На кръста си носят големи звънци. Сурвакарите имат определен подскок и ритъм на звънците,  който варира 2/4 или 5/8 тактов размер. В сурвакарската група участват предимно млади мъже, но има цели родове, които предават обичая от поколение на поколение. Групата наброява в момента около 120 човека. Възрастта варира от 3-годишни до 80-годишни.

Тътенът от „Бела вода” стигна и до Батановци. Там си дадоха среща групите на Батановци и село Черна гора. Документи доказват, че сурвакарската дружина на Батановци, наречена още „сурвакаре” или „преличници”, че датира от 1917 г.

Кулминацията на вечерта беше в най-голямото пернишко село Драгичево, където се събраха сурвакарските групи от радомирските села Долни Раковец и Прибой, земенското Пещера и Национално сдружение “Хайдути”. Кметът Вяра Церовска приветства всички сурвакари и гости на празника, пожелавайки им да бъдат здрави и силни, а годината да бъде берекетна и успешна. Тя получи от домакините специален плакет за съдействието и съхраняването на автентичния обичай . След игрите на площада в селото за гостите имаше официална сурвакарска вечеря с традиционните ястия.

https://www.facebook.com/738661072871435/videos/1716962675041265/

RELATED ARTICLES

Most Popular