Saturday, May 4, 2024
HomeРегионСамоковШефът на РЗИ д-р Александър Златанов: Замерваме шума в Самоков, ако носи...

Шефът на РЗИ д-р Александър Златанов: Замерваме шума в Самоков, ако носи риск за здравето, общината незабавно трябва да вземе мерки

Николай Стефанов внесе подписка срещу силната музика и чалгата, кметът Георгиев и ОбС обещаха промяна в наредбата

 

РЗИ-София област ще замерва шума в Самоков. Самоковци се оплакват от доста време от високи нива на шум, стотици граждани повдигнаха темата с подписка до председателя на ОбС Силвия Стойчева и кмета Владимир Георгиев.

Самоковци протестираха на последната сесия на Общинския съвет срещу денонощния шум, силната музика и чалгата, които смущават спокойствието им. Пред съветниците и кметовете излезе Николай Стефанов, който с десетки свои съграждани е събрал подписка срещу силната музика и нощните купони в града. С тази подписка самоковци призовават да се създадат нови правила, които да забранят шума през нощта, когато е време за почивка и сън. Властимащите уточниха, че вече имат предложение за нова наредба на общината за обществения ред, която е провокирана от призива и подписката на самоковци. По този повод е имало заседание на правната комисия към Общинския съвет и е уведомен кметът Владимир Георгиев за необходимостта от промяна в наредбата, която да гарантира спокойствие, ред и тишина през нощта. Документът, който приеха самоковските власти по предложение на хората, събрали подписката, е сходен с правилата, разписани в Наредбата за спазване на обществения ред в София.

„Ние, хората от Самоков, искаме да живеем нормално, а не да бъдем подвластни на гетото. Искаме да бъдем подвластни на община Самоков и на държавата, а не на десетина определени хора в гетото. Вие го знаете това нещо, но не искате да го изкажете. Но нещата ще прелеят, както преля проблемът с Бързанските ливади. Те се събират и идва потопът и тогава кого ще викаме? Вие трябва да оправите нещата“ – категоричен бе Стефанов, а в залата последваха аплодисменти за изказването му.

Веднага вестник „Вяра“ се свърза със шефа на РЗИ д-р Александър Златанов, който сподели: „Отложихме замерването през изминалата седмица заради климатичните условия, които предразполагаха да няма шум. До дни ще направим замерване през целия ден, включително и през нощните часове”.

В преходни години при замервания РЗИ са отчели завишен шум на децибели извън нормите, които законодателството е приело.

„Един път не е достатъчно и искаме няколко пъти в различни места и по различно време да се направи замерването, за да може да дадем пълна картина дали се надвишават шумовите граници и доколко носи риск и неприятности за хората. Ние сме замервали в самата зона, откъдето идва шумът – улиците и площадите, а също и в една къща, откъдето идва шум. До дни ще повторим и ще замерим критични точки. РЗИ, ще излезем с цялостно официално предписание. В тази връзка, ако има надвишени норми на шума, мерките ще ги вземе община Самоков. До дни ще стане ясно дали шумът в Самоков носи риск за здравето. Нека да се спазва законодателството и пределните норми на шум в битови помещения и улични зони. Полицията като контролен орган също ще осъществи и предприеме мерки”, допълни д-р Златанов.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular