Швейцарска НПО внесла фалшива подписка в Министерския съвет срещу плана за Пирин, африканци гласували онлайн за българската природа

 

От клона на швейцарската офшорка WWF, управляван в България от жената на Тома Белев – Веселина Кавръкова, внесоха в Министерския съвет фалшива подписка срещу плана за Пирин. Зелените твърдят, че той допускал изсичане на стотици хиляди дървета и строителство в почти целия парк. В плана за Пирин няма нито една буква, разрешаваща такива дейности. Напротив, съгласно изискванията на ЮНЕСКО на територията на целия парк са забранени ски писти и лифтове, с изключение на сегашната ски зона Банско. Активист във WWF освен жената на Белев е и племенникът на Христо Иванов – Бойкикев, Любомир Костадинов. Той е топлата връзка на „Да България” и „Зелените”. Затова всичките еколози начело с Тома Белев бяха кандидат-депутати от провалилия се проект на Прокопиев – Движение „Да България”, твърдят от „Пик”.

Две подписки с противоположни искания има в Министерския съвет. Едната беше внесена от Коалицията “За да останат хора в България”. В нея над 80 000 туристи и жители на Благоевградска област са се подписали лично с трите си имена с искане най-накрая да се реши въпросът с втората кабина в Банско. Подписката се проведе, след като през целия ски сезон имаше огромни опашки от скиори. Повече от  десетилетие държавата се огъва под натиска на няколко “еколози” и на една швейцарса НПО и не може да реши въпроса с новия план за Пирин и втората кабина.

Днес от клона на швейцарската организация WWF внасят в Министерския съвет 100 000 подписа срещу приемане на новия план за Пирин. Подписката е организирана и проведена онлайн. Тя стартира през октомври миналата година. За почти девет месеца хора предимно от Африка, Азия, Латинска Америка и Европа са се подписали срещу приемане на новия план за Пирин. Буди недоумение как тези хора са прочели 600 страници документ, който не е преведен на чужд език. Остава и съмнението, че подписката на WWF е манипулативна, защото видно от публикации от миналата година, качената снимка, с която се доказва “унищожението” на Пирин, е от 2001 г., когато се е изграждала ски зоната. След като това се разкри, тя бе сменена с “нова”, показваща модернизацията на най-стария триседалков с нов шестместен.

В момента новият план за Пирин, чието приемане е закъсняло с четири години, е в съда след поредица противоречиви решения на бившата служебна министърка на екологията и въобще не е ясно кога ще бъде приет. Но едно е сигурно – и догодина ще гледаме опашки пред единствения кабинков лифт в Банско и туристите и местните ще недоволстват и протестират, пише „Пик”.

 

2 COMMENTS

  1. Бе! Ще се стигне ли до някакво решение или всички ще им клякат на безумията на тези уж НПОта!?

  2. А ще има ли някой, който да понесе отговорност за тази гавра? Ако няма поне глобени или наказани с обществено полезен труд, няма да се спрат тези измами. Сега уж започна кампания в медиите срещу фалшивите новини. Май ще ни трябва такава и срещу фалшивите еколози. Стига са ни правили на маймуни и са ни крали парите.

Comments are closed.