Saturday, May 4, 2024
HomeНовиниБългарияСимеонов: Действията на пилотите граничат с държавна измяна

Симеонов: Действията на пилотите граничат с държавна измяна

 

За мен действията на пилотите от авиобаза “Граф Игнатиево” граничат с национална измяна и няма значение, че е в мирно време, заяви вицепремиерът Валери Симеонов. Той подчерта, че това е негово лично мнение, а не на правителството.

Симеонов беше категоричен, че заради отказа на летците да изпълняват тренировъчни полети е трябвало да има уволнени хора.

“Като бивш военен и от семейство на такъв не мога да си помисля, че военен, независимо дали летец, пехотинец или танкист, ще откаже да изпълни воинския си дълг, независимо дали в мирно или военно време, защото бил неразположен”, каза още вицепремиерът и добави, че не споделя констатацията на прокуратурата.

От държавното обвинение в сряда съобщиха, че не са установени каквито и да е данни за престъпление на авиобаза “Граф Игнатиево”. Проверка показала, че няма данни за откази да се изпълняват задачи, както и за „бунт“ на летателния и техническия състав. По думите на Симеонов военните трябва да изпълняват воинския си дълг и затова те се подчиняват на едни по-особени закони – устави.

“В тези устави са предвидени много сериозни санкции, защото има едно понятие – измяна на родината или национална измяна”, коментира още вицепремиерът. Според него това е престъпление, което не бива да се оставя без последствия.

Предния ден бившият военен министър Николай Ненчев определи действията на пилотите като опит за пълзящ преврат.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че колкото за военните летци не е направено за никой друг. Той изрази надежда, че ситуацията не е продиктувана от външна намеса – “някой да ги подръчква”.

“Моите уважения към неразположенията им (на военните летци – бел.ред.), времето е лошо и мен ме е страх да летя на такова време, но летя, когато има задача”, каза още той.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular