Saturday, May 4, 2024
HomeРегионСанданскиСпартак посрещна кмета Кирил Котев на нова изложба в музея на Сандански,...

Спартак посрещна кмета Кирил Котев на нова изложба в музея на Сандански, призна: Ще привлечем повече туристи чрез новите технологии

Директорът Антон Ковачев: Музеят ще се превърне в модерно средище на познанието за историята

Археологическият музей в Сандански събра десетки гости и кмета Кирил Котев на откриването на нова изложба. Директорът на музея Антон Ковачев сподели, че е изключително щастлив, че по един нов, аткрактивен начин музеят ще се превърне в модерно средище на познанието за историята на региона. Кметът Котев благодари на Антон Ковачев за представянето на интересната изложба и за новия дългоочакван етап в музейната експозиция за града. Той добави, че чрез внедряването на иновативни технологии, които са част от нашето ежедневие, историята ще оживее и ще предизвика по-голям интерес сред многобройните туристи на региона. Изложбата „Сандански от праисторията до средновековието” представи мраморна надгробна пластика, експонати от керамика, стъкло, сребро и злато, накити, както и находки, обхващащи периода от новокаменната епоха до средновековието, открити при проучвания на археологически обекти на територията на община Сандански, включително праисторическите селища край селата Ковачево и Дамяница, античния Партикополис и средновековната столица Мелник.

Огромен интерес предизвика холограмата на Спартак в естествен ръст, която посрещаше гостите. Чрез технологията „добавена реалност“ – комбиниране на данни от реалния свят с компютърно генерирани данни, всеки имаше възможност чрез специално инсталиран софтуер да чуе разказ за технологията за изработване на мозайки. Златни апликации, сребърен средновековен потир и рядък гладиаторски афиш бяха сред най-интересните експонати.

 

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

Comments are closed.

Most Popular