Спортен клуб “Рилски спортист“ борба с треньори Мариян Данаилов и Каролина Грозданова с най-много кандидати за Спортното училище в Самоков

 

Най-много кандидати да учат в СУ “Никола Велчев” в Самоков бяха по борба от Спортен клуб “Рилски спортист“ с треньори Мариян Данаилов и Каролина Грозданова. Всички деца показаха спортен дух и желание да са сред най-добрите.

Днес приключи записването след първия изпитен тур за прием в спортно училище „Никола Велчев“ – Самоков. И през тази година беше определило специални дни по график за провеждането на изпити по различните видове спорт. В Спортното училище „Никола Велчев“ – Самоков влизат 17 бъдещи надежди в дисциплините ски биатлон, ски алпийци, ски бягане, сноуборд и борба. Днес те изкараха трудните изпити и стартират напред с хъс за победи. На изпитите се провериха способностите им, тяхната издръжливост и устойчивост, двигателната им култура и редица други качества, изискващи нормативите. Изпитите се проведоха в двора на школото, където кандидатите показаха отлични умения във всички изпитни елементи и тестове. Кандидатите показаха възможностите си пред погледи на педагози – специалисти от училището, и треньорското звено. Елена Ненкова – зам.-директор в школото, поздрави спортистите и им пожела здраве, бъдещи спортни успехи и победи, достойни за традициите на българския  спорт.

Биатлонът се представи на изпита с 4 деца. Треньори на ски биатлона са Вася Йорданова и Марияна Вучова. От клуба по сноуборд „Бороборд“ се представиха с един кандидат с треньор Христо Ахтаподов. При ски алпийските дисциплини положиха изпит двама кандидати с треньори Любослав Банков и Димитър Зографски. За ски бягане се явиха трима кандидати. Там треньори са Елена Дойнова, Лили Кръстева и Йорданка Гювийска. От Спортен клуб по биатлон “Боровец 2016” не се явиха кандидати. Ежегодно преди края на учебната година Спортното училище прави справка с всички спортни клубове, които имат ученици в училището, за предполагаемите бройки, които искат да бъдат приети, като в заявките самите клубове гарантират, че ще изпълнят поетите от тях ангажименти и ще доведат необходимите им ученици. От няколко години обаче тези заявки се разминават драстично. Разбира се, заявките не са ангажиращи, но са желателни, тъй като с тях се попълват не само бройки в училището, но и се гарантират състезатели в самите клубове. И през тази година някои от клубовете са далеч от заявките си, дадени в края на учебната година. И тази година има недостиг в приема по всички спортове. Повечето от приетите деца в училището са от Самоков. Като първостепенна причина, която влияе на приема в Спортното училище, родители определиха,  демографския срив, както и че отговорните чиновници от общинската администрация в Самоков са в плен на безхаберието. Инвестирането на пари от общинския бюджет за спортни цели  според тях е кауза пердута (безсмислено начинание).