Friday, May 3, 2024
HomeРегионПерникСринаха със земята завода в Перник, дал на света ракия „Граовка” за...

Сринаха със земята завода в Перник, дал на света ракия „Граовка” за 1,30 лв., сградата бе сложена на тезгяха от ЧСИ за 300 000 лв.

Легендарният завод „Пектин” в Перник бе сринат до основи. През 1942 г. германски и български акционери изграждат предприятия за преработка на шипки, сушени плодове и зеленчуци. Малко по-късно негов първи директор, назначен от народната власт, е бояджията Асен Търговски. По това време пектинът още не познат у нас, твърдят перничани.

Сринаха уникален завод в кметство Църква, в Перник

Мощностите на новия завод са открити на 2 февруари 1952 г. Част от строителите и монтажниците остават на работа в производството на пектин в новия завод. До 1955 г. се произвеждат конфитюри, желета, компоти, сладка и др. От 1960 г. влиза в действие и цехът за пастьоризирани ябълкови сокове, а по-късно произвеждат и ракия с марката “Граовка” в половинлитрови стъклени бутилки с цена 1.30 лева. Продукцията се изнася в СССР, САЩ, Канада, Индия, Куба, Швеция, Норвегия Австрия, ГФР, ГДР и др. Постепенно се откриват стол, бани, съблекални за работещите в завода, пише стандарт. Предлага им се почивка на море и планина, медицинска и стоматологична помощ, безплатна закуска за бременните, нощната смяна получава тонизиращи безалкохолни напитки. Построен е жилищен блок за 17 семейства. Заводът е приватизиран през 1997 г. В края на миналата година бившият завод е обявен за продажба от частен съдебен изпълнител с първоначална цена от близо 300 000 лв. Собственик на имота с площ около 15 декара беше дружеството “Пектодар” ООД, което е сред най-големите длъжници на общината в Перник.

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular