Thursday, May 2, 2024
HomeСкоростиStellantis ще представи поне още шест модела на базата на новото C3

Stellantis ще представи поне още шест модела на базата на новото C3

Новата платформа “Smart Car”, която е в основата на Citroen e-C3, ще послужи за основа на 7 нови серийни модела на марките в групата Stellantis като евтина алтернатива на 4-те съществуващи модулни архитектури STLA.

Това представлява малка разлика от предишната стратегия на компанията, която целеше всички бъдещи производствени модели на 14-те марки на групата да се движат върху една от архитектурите STLA Small, Medium, Large и Frame. Платформата “Smart Car” изглежда е сходна по размери с малката STLA и изглежда е еволюция на широко използваната преди това архитектура CMP. Тя е проектирана с цел достъпна цена, фокусирана върху изцяло електрически модели, въпреки че е съвместима и с ДВГ.

Освен за Citroen e-C3, основата на “Smart Car” ще бъде използвана от следващото поколение на кросоувъра Fiat Panda, който ще се появи в средата на 2024 г. Това бе почти потвърдено от Рено Турте, човекът, отговарящ за програмата за разработка на “Smart Car”, след по-ранните коментари на главния изпълнителен директор на Fiat, Оливие Франсоа, че следващата Panda ще затрудни живота на китайските конкуренти.

Турте разкри, че удтлжена версия на платформата ще бъде в основата на предстоящия 7-местен кросоувър на Citroen, за който бе съобщено вчера. Що се отнася до останалите 7 предстоящи модела, Турте заяви, че “поне още две марки от Stellantis” освен Citroen ще използват платформата “Smart Car”, като намекна за Opel и Fiat./ fakti.bg

 

RELATED ARTICLES

Most Popular