Monday, May 6, 2024
HomeРегионПерникСурвакарите на кмета Пламен Георгиев от пернишкото село Кралев дол грабнаха сребро...

Сурвакарите на кмета Пламен Георгиев от пернишкото село Кралев дол грабнаха сребро и 350 лв. от „Кукерландия”

 

 

Една от най-самобитните сурвакарски групи в Пернишко – тази от село Кралев дол, се нареди на второ място на фестивала в Ямбол „Кукерландия” и взе парична сума от 350 лева за блестящото си представяне, съобщи кметът на населеното място Пламен Георгиев, който е и водач на групата.
В тазгодишното издание на феста участваха над 60 състава. Двудневното дефиле на маскарадните групи бе кулминацията на празника, който се проведе в края на февруари. Събитието събра многохилядно множество от участници и зрители в градския парк на Ямбол, който по традиция беше преобразен като Кукерград с две сцени, много атракциони, инсталации, ателиета на открито и пищен базар.
Мечкарската група на село Кралев дол участва в сурвакарските празници от незапомнени времена. Групата има две отделни звена. Първото се състои от жених, невеста, кум, кума, поп, цигани, мечка, мечкар и музиканти, облечени в традиционни национални носии.
Групата на „звончарите” пък е ръководена от бюлюкбашия. Облеклото им е от кожи. Маските също са изработени от кожи, рога и други естествени материали. Неизменен атрибут към костюмите са звънците и хлопатарите, различни по големина и звук, също така и дървените геги, изработени от дрен и леска.
Групата е носител на множество награди както в България, така и от чужбина.
Всяка година на 14 януари мечкарската група, ръководена от бюлюкбашията, обикаля цялото селище. Влиза във всяка къща и отправя благословии, а стопаните им даряват сушени плодове, месо, ракия, вино и пари. В края на деня, след като са обиколени всички къщи, на площада в селото се играе така нареченото мечкарско хоро, за да се прогонят злите духове и болести от селото. Запазването на този обичай до наши дни се дължи на приемствеността между поколенията.

RELATED ARTICLES

Most Popular