Friday, May 3, 2024
HomeСкоростиToyota пусна на пазара първия си изцяло електрически модел

Toyota пусна на пазара първия си изцяло електрически модел

Toyota представи първия си електромобил – bZ4X. Той е и първият автомобил, който използва новата, специализирана за BEV архитектурна платформа на компанията. Разработен на основата на философията на e-TNGA, платформата е дело на съвместните усилия на Subaru и Toyota.
Новият bZ4X е просторен и комфортен SUV модел, който се предлага с нова система за задвижване на четирите колела. Toyota използва почти 25-годишния опит на компанията в сферата на акумулаторните технологии за автомобили с електрифицирано задвижване, за да осигури водещи в световен мащаб показатели по отношение на качеството, издръжливостта и надеждността на литиево-йонната батерия на новия bZ4X. Очаква се дори след 10-годишна експлоатация батерията да продължи да работи с 90% от първоначалните си показатели.

Очакваният пробег при напълно заредена батерия е над 450 км (в зависимост от версията на оборудване точните данни ще бъдат потвърдени по-късно). Новият bZ4X предлага и модерни високотехнологични функции, сред които соларен панел на покрива, който спомага за зареждане на акумулаторната батерия по време на шофиране или паркиране, както и трето поколение Toyota Safety Sense с нови и усъвършенствани системи за активна безопасност и асистенция на водача.
Новият bZ4X използва предно предаване и електродвигател с максимална мощност 150 кВт. В конски сили мощността му е 204 к.с., а въртящият момент от 265 Нм позволява постигане на време за ускорение от 0 до 100 км/ч за 8,4 секунди и максимална скорост от 160 км/ч. Версията на модела с двойно предаване е с максимална мощност от 217,5 к.с. и максимален въртящ момент 336 Нм. Максималната скорост при него е същата, а ускорението до 100 км/ч е намалено до 7,7 секунди. Всички посочени стойности по отношение на динамичните характеристики остават условни преди хомологацията на модела.

Литиево-йонната акумулаторна батерия с висока енергийна плътност и капацитет от 71,4 кВтч може да осигури пробег от повече от 450 км (в съответствие с изискванията на WLTP) с едно пълно зареждане. Тази стойност зависи от версията на изпълнение и има предварителен характер преди хомологацията./ autobild.bg

RELATED ARTICLES

Most Popular