Учредиха организация за управление на туристически район Рила-Пирин в Банско по предложение на кмета Икономов

Очаква се присъединяването на съюза на хотелиерите в курорта Боровец, както и общините Благоевград и Самоков

Организация за управление на туристически район Рила-Пирин бе учредена в Банско на среща по инициатива на кмета Георги Икономов.

Съгласно Закона за туризма България е разделена на девет района. Целта на подобно райониране е обединяване на усилията и сътрудничеството между общините и неправителствените туристически асоциации в посока формиране на общ регионален туристически продукт и съответно реализиране на обща маркетингова и рекламна стратегия. На учредителната среща освен домакина – община Банско, присъстваха представители на общините Сапарева баня, Гоце Делчев, Костенец, Белица, Петрич, Хаджидимово, Дупница, Кресна, Сандански, Разлог, Гърмeн и Якоруда.
Неправителствените организации, станали съучредители на новата организация, са Съюзът на туристическия бизнес в Банско, както и СНЦ „Долината на Места“. Очаква се Съюзът на хотелиерите в курорта Боровец също да се присъедини, както и общините Благоевград и Самоков. Присъствалите взеха решение кметът Георги Икономов да представлява учредителния комитет пред Министерството на туризма при внасянето на учредителните документи. Той ще представлява организацията до нейното учредяване. След което общото й събрание на своето първо заседание ще определи свое ръководство и председател. Съгласно законовите изисквания седалище ще бъде областният център Благоевград, а първоначално финансиране на тези регионални туристически организации ще подсигури Министерството на финансите, като бенефициент по европейски проект в тази сфера.