Thursday, May 2, 2024
HomeРегионСапарева баняВ Сапарева баня очакват 500 000 лв. приходи от общински имоти, продават 7...

В Сапарева баня очакват 500 000 лв. приходи от общински имоти, продават 7 парцела в Паничище за хотели, ще се строи бензиностанция, метанстанция и мини ВЕЦ

 

Местният парламент гласува 5,6 млн. лв. бюджет

155 имота в града, курорта Паничище и селата смята да продаде управата на община Сапарева баня, става ясно от годишната програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост, приета на заседанието на местния парламент. От управление на имоти – общинска собственост, и разпореждане с тях се очаква в хазната да постъпят 525 000 лв. Повечето от терените са парцели, предвидени за продажба и жилищно строителство, намиращи се в града и селата. На тезгяха са 7 парцела в Паничище, отредени за хотелски комплекси, 2 – за вилни селища, по един – за увеселителен център, бензиностанция и метанстанция и мини ВЕЦ, както и няколко терена за обществено обслужване. Годишната програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост, включва и отдаване на концесия на няколко обекта, учредяване право на пристрояване и приватизация. Сред имотите за концесиониране са стадионът и паркът в Сапарева баня, паркът, водоем и напоителен канал в с. Сапарево. Имотите, давани под наем, са 504. За приватизация е предвидена промишлена сграда в Сапарево. Обектите от първостепенно значение са 3. Това са предвидените за изграждане на територията на града 1000-кубиков резервоар и спортен комплекс с площ 18 010 кв.м, както и спортен комплекс в с. Ресилово, чиято площ е 15 005 кв.м.

Съветниците приеха и общинския бюджет за 2018 г. Финансовата рамка е в размер на 5 662 428 лв. Гласувани бяха приходи от делегирани от държавата дейности в размер на 2 527 148 лв., приходи за местни дейности – 3 135 280 лв., в това число данъчни приходи 630 000 лв., неданъчни приходи 2 278 000 лв. Инвестиционната програма е над 3 млн.лв., като голяма част от средствата са по програми и проекти.

За обезщетения и помощи по решение на ОбС са заложени 40 000 лв., за стипендии общината дава 5000 лв., за читалищата – 70 625 лв., като дофинансирането е 12 000 лв., а останалите средства – от държавния бюджет. 35 000 лв. получават спортните клубове.

Бюджета подкрепиха 9 от общинските съветници. „Против“ гласуваха Костадин Николов и Светослав Андреев. Вотът на Йордан Кацарски и Георги Попмихайлов бе „въздържал се“.

На първото си редовно заседание за годината местният парламент даде картбланш за прекратяване на съсобственост между общината и „П и М консултинг” АД, гр. Видин, с изпълнителен директор Владимир Петков, чрез продажбата на дела на общината. Имотът е в Сапарева баня, с площ 1117 кв.м. Общинският съвет прие пазарна оценка от 100 лв./кв.м, изготвена от лицензиран оценител, и определи продажна цена от 100 лв./кв.м без ДДС.

Съветниците разрешиха изготвянето на проект за подробен устройствен план (ПУП) –– план за регулация (ПР) и план за застрояване (ПЗ) на терен в с. Ресилово, където да бъдат изградени къщи за настаняване. Имотът е на Валери Върголомов и предназначението му ще претърпи промяна от земеделска земя за неземеделски нужди.

С друго решение ОбС даде съгласие за отдаването под наем на земеделска земя в землището на с. Овчарци. Имотът е частна общинска собственост и ще бъде даден под наем след провеждане на публичен търг или конкурс при начална цена 18 лв. на дка годишно. Заявление да наеме терена е подал общинският съветник и земеделски производител Светослав Андреев.

RELATED ARTICLES

Most Popular