Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионБлагоевград40 протестиращи в Благоевград: Средно взимаме 700 лв. на месец, а съдебните...

40 протестиращи в Благоевград: Средно взимаме 700 лв. на месец, а съдебните охранители в Германия 700 лв. седмично

Гаврил Митушев: Ако не се вземат мерки, продължаваме с протестите

В Благоевград протестираха около 40 съдебни охранители пред сградата на Съдебната палата. По този начин те показаха солидарност с колегите си от още 22 града в цялата страна.  Националният протест на съдебните охранители и на надзирателите на затворите е за увеличение на заплатите и изравняването на месечните възнаграждения с тези на служителите от МВР.

Искат и подобряване условията на труд, тъй като в Благоевградска област има няколко гранични пункта и често се налага да ескортират престъпници от границата до съдебните палати. Протестиращите обясниха, че работят с изключително опасни хора и настояват всички в сектор “Сигурност” да получават еднакво заплащане и еднакви социални придобивки. Протестът на „Съдебна охрана” е подкрепен от работещите в следствения арест. По думите на организаторите в протеста ще се включат и служителите на Министерството на вътрешните работи. Исканията тук са както и в цялата страна – изравняване на плащанията и заплатите в целия сектор “Сигурност”. Хората казаха, че средните заплати за месец са около 700 лв. и направиха сравнения със заплатите, които получават техните колеги в страни от ЕС. Беше даден пример с Германия, където един работещ като съдебен охранител получава около 700 лв., но седмично. Беше даден пример и с Македония, където заплатата, по думите на протестиращите, е около 800 евро месечно. Друго, което настояха те, е да получават повече пари за обувки и работно облекло, защото често доплащат за тях. Искат и подобряване на условията на труд, тъй като в областта, в която работят, има няколко гранични пункта и често се налага да ескортират престъпници от границата до съдебните палати. Работят с изключително опасни хора и настояват всички в сектор “Сигурност” да получават еднакво заплащане и еднакви социални придобивки. С лозунги „Европа и за НАС“, „Кой и защо разделя сектор „Сигурност“ и с балони в ръце те изразиха основното си искане за изравняване на заплатите им с тези на служителите в МВР, както е разписано в нормативните документи.

 „Ако не се предприемат някакви мерки, продължаваме със събранията на открито, но в по-голям мащаб, каза Гаврил Митушев, председател на синдикалната организация към звено „Охрана“-Благоевград. Той допълни, че недоволството идва от разделянето в сектор „Сигурност”, което направи правителството с тези увеличения на заплатите на колегите от полицията, които пак не са достатъчни и за тях. В знак на съпричастност към протестиращите се присъединиха и няколко служители на полицията.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular