ВАС: Бившият шеф на полицията в Благовеград Г. Костов е злоупотребил с власт

Бившият главен секретар на МВР, бивш директор на полицията в Благоевград и настоящ шеф на митниците Георги Костов е злоупотребил с власт. Това пише в съдебно определение от 31 октомври т.г. на съдия Марина Михайлова от ВАС. Според документа Костов е упражнил недопустим натиск за отстраняването на хора от ръководни постове в МВР.

„Той е целял неправомерни последици при използване на служебното си положение спрямо подчинените си служители. Такова поведение води до накърняване на престижа на МВР”, пише в определението, с което Фрог нюз разполага.

Костов бе махнат от поста главен секретар по време на служебния кабинет на Огнян Герджиков. Обиден, той реши да си търси правата в съда, като оспори пред ВАС решението за освобождаването. Двама съдии от тричленния състав са на мнение, че жалбата е недопустима, тъй като махането на главния секретар е станало по предложение на МС, но с окончателен указ на президента. Според съдията докладчик, изразила особено мнение, жалбата на Костов е допустима, но неоснователна.

От материалите по делото става ясно, че Георги Костов е упражнил натиск върху петима полицейски началници да напуснат постовете си с мотива „че не той така е решил, а политическите сили”. Любопитното е, че това е станало преди местните избори в края на 2015 г. Един от притиснатите бил бившият шеф на ловешката полиция Георги Иванов. „Комисар Иванов отказал да подаде заявление за освобождаване от заеманата длъжност, при което главен комисар Георги Костов му казал, че има и други начини. След няколко дни започнала проверка на дейността на Иванов с цел да бъде принуден да освободи длъжността директор на ОДМВР – Ловеч. Била му дадена незадоволителна оценка”, пише в определението.