Friday, May 3, 2024
HomeРегионГоце ДелчевВкараният от каналджии срещу 1200 долара сириец Мохамед Ибрахим шие работно облекло...

Вкараният от каналджии срещу 1200 долара сириец Мохамед Ибрахим шие работно облекло в Белишко, призна: Къщата ми в Дамаск беше опожарена, не заменям България за Германия

Бежанците 3 месеца търсили без успех работа в Благоевград, в Краище ги посрещнали с отворени обятия

40-годишният бежанец от Сирия Мохамед Ибрахим стана един от най-изкусните шивачи в белишкото село Краище. Преди пет години Мохамед, съпругата му Айля и синът им преминават границата при Свиленград, бягайки от войната и кланетата в  Дамаск. Стигат до България, след като дават 1200 долара на каналджии. В момента Мохамед и семейството му живеят в общежитие на БДЖ в село Краище. След като сирийското семейство получава статут и пристига в Благоевград, получават документи за самоличност. Няколко месеца Мохамед не могъл да си намери работа и това принудило семейството да замине за белишкото село. Местните хора и Али Орцев им помогнали да се установят. “Носиха ни картофи, боб, месо. Тук веднага срещнахме подкрепа и разбиране, затова решихме да останем”, разказва Мохамед. В Сирия чужденецът работил като шивач и Орцев му направил работилница, в която шие работно облекло.
Мохамед признава, че роднините му са навсякъде в Европа, а родната му къща в Дамаск била опожарена. “За нищо на света не бих сменил България с Германия. Брат ми замина и се установи в Германия, но аз нямам намерение да отида там. Тук, в Краище, се чувствам добре. Животът е спокоен, парите ми стигат да издържам семейството си, а и хората са много гостоприемни. Вече имам приятели тук”, признава сириецът.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular