Volkswagen Aero-B 2023: Електрически Passat

Новият електрически седан на немската марка тръгна на пътни изпитания

След пускането на купе-кросоувъра ID 5 по-късно тази година Volkswagen ще насочи вниманието си към разработването на серийна версия на предизвикателния концепт ID Vizzion, който трябва да се появи през 2023 г.

По същество той ще служи като електрически еквивалент на Passat с двигател с вътрешно горене, което ще даде на Volkswagen изключително необходим конкурент на лидерите на пазара на електрически модели като Tesla Model 3 и Polestar 2.

Новият автомобил ще бъде достъпен първо във вид на седан, както се вижда тук, преди да пристигне версия на каросерията, базирана на концепта ID Space Vizzion. Въпреки че външните размери до голяма степен ще съвпадат с този на Passat с двигател с вътрешно горене, интериорът се очаква да предложи място на равна нога с флагмана Phaeton, който бе спрян през 2016 г.

Името все още не е потвърдено. Първоначално се смяташе, че ще се нарича ID 6, но този псевдоним сега е взет от големия електрически кросоувър на Volkswagen само за Китай. Разработва се под кодовото име Aero-B.

Както бе съобщено миналата година, новият модел ID ще използва пълноразмерната архитектура ME на Volkswagen и ще следва ID 4, като се предлага с избор на задвижвания със задно или двойно предаване. Модификация с обозначение GTX ще последва по-късно, както е потвърдено за повечето модели ID.

Миналата година тогавашният ръководител на научноизследователската и развойна дейност Франк Велш каза, че версията GTX ще може да ускорява до 100 км/ч за около 5,6 сек.

Оборудван с най-голямата налична батерия с капацитет 84 кВтч, седанът трябва да изминава 431 мили без дозареждане, малко повече от най-мощната версия на новия EQE на Mercedes-Benz. Без съмнение ще бъдат налични по-малки батерии, взети от други модели ID, вариращи от 58 кВтч до 77 кВтч./ams.bg