Връчват награди за магистрати „Джовани Фалконе“ в Благоевград, посланикът на Италия Стефано Балди идва за церемонията

 Началото на събитието ще бъде поставено с концерт на ансамбъл „Пирин“

 

За девета поредна година на официална церемония в Благоевград ще бъдат връчени наградите за прокурори и полицаи „Джовани Фалконе“. Събитието ще се проведе на 31 октомври (вторник) от 11:00 часа в зала „22 септември“. Началото ще бъде поставено от емблемата на Пиринския край – ансамбъл „Пирин“.

За наградите в Благоевград специално ще пристигнат Н.Пр. Стефано Балди, посланик на Италия, Никола Гратери – италиански магистрат, посланикът на Румъния Йон Гъля и консулът на Румъния, министри, шефове и представители на ГДБОП, Специализираната прокуратура, прокурори и съдии от цялата страна.

Общо 50 полицаи и прокурори ще получат наградата, която носи името на италианския магистрат „Джовани Фалконе“. Целта на конкурса е да бъдат подпомогнати усилията на магистратите  и полицаите, които с риск за живота си защитават обществените интереси и авторитета на професията си, както и да се съдейства за намаляването на криминалните прояви.

Джовани Фалконе е италиански прокурор и известен борец срещу мафията в Сицилия. След дълга и забележителна кариера е убит от сицилианската мафия заедно с жена му и 3-ма техни телохранители на магистралата край град Капачи през 1992 г.