Зоозащитници зарязаха труповете на 19 кучета пред сградата на общинската и областна управа в Перник, тръгнаха 2 досъдебни производства

Стоварените пред сградата на общината мъртви кучета

Две досъдебни производства за намерени мъртви кучета са започнати в Перник. В Първо районно управление на МВР са били получени сигнали, че на улица „Вардар“ и в квартал „Дараците“ са открити трупове на общо 19 кучета. Пристигналите на място служители на реда направили оглед на местопроизшествията и иззели животните за аутопсия. Образувани са досъдебни производства по чл. 325 „Б“ от Наказателния кодекс и работата продължава.

В неделния следобед защитниците на четириногите пък проведоха пред сградата на общината протест в защита на безстопанствените кучета из града. Според информацията в социалните мрежи става ясно, че акцията е била организирана набързо и почти спонтанно. «Добре би било да не е през почивните дни, за да има кой да реагира на следващата изява от този род. Защото броят на отровените или убити безстопанствени животни расте, изостря се и напрежението сред жителите на областния град, защото разхвърляната отрова е опасна както за домашните любимци, така и за децата, които играят в зелените площи, където са намерени мъртви животни», коментират перничани.

На страницата «За зоополиция в град Перник” са качени десетки шокиращи снимки на отровени кучета, включително и фотоси от неделния ден, на които се вижда как защитници на четириногите зарязват пред сградата на общинската и областна управа труповете на мъртви животни.

Припомняме, въпросът с бездомните кучета бе повдиган и по време на ОбС сесии. Кметът Вяра Церовска тогава не скри, че и тя лично е обезпокоена от проблема, но общината не е спряла да работи по отстраняването му. Изпълнява се комплекс от мерки за намаляване на популацията на бездомните кучета в  общината. Има подписан договор с фирма, която събира, кастрира, обезпаразитява и ваксинира кучетата. Отговаря се на всеки сигнал на гражданите, при необходимост се сезира и прокуратурата. Според общинския бюджет за изпълнението на тази програма са предвидени 69 900 лева. Вяра Церовска каза още, че сред хващаните кучета често има такива с марки от други градове. Което е достатъчно доказателство, че кучетата са не само пернишки по улиците.