Захариева: Визите за САЩ може да паднат до три години

 До Канада ще се пътува свободно от петък

 

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева заяви, че се надява до три години визите за САЩ да паднат.

“Продължават дипломатическите усилия да паднат и американските визи за българи”, каза Захариева пред БНТ.

Въпреки очакванията й засега няма подобни индикации. България е много далеч от изпълнението на условията за падане на визите. Едно от тях е броят на отказите да е по-малко от 3 процента при положение, че в момент той е около 14.

ЕС настоява САЩ да вдигнат визите за страните членки, но американските власти настояват за спазването на поставените от тях изисквания.

“Честно казано, България не покрива изискванията. Най-важният критерий е хората, на които се отказва виза, да са много малко. Трябва и да се сведат до минимум онези, които остават нелегално в САЩ, след като са взели виза. Не искам да ви подведа с обещание, че визите ще паднат скоро, но аз и хората от посолството полагаме много усилия това да се случи”, обясни по-рано тази година американският посланик Ерик Рубин пред Нова телевизия.

Захариева съобщи, че от 1 декември в рамките до 6 месеца българските граждани ще могат да пътуват и да престояват в Канада без визи.

“Това не позволява работа там, но кратки за бизнес пътувания, туризъм, посещения при близки, познати и роднини българските граждани ще пътуват безвизово”, каза Захариева.

Тя добави, че при пътуване със самолет се налага еднократна регистрация на сайта на канадското външно министерство. Това не се изисква при пътуване по суша или по море.

Регистрацията се прави само срещу паспорт, таксата е 7 канадски долара и е в сила в рамките на 5 години, поясни Захариева. Тя подчерта, че получаването на разрешение за работа в Канада става по съвсем друг ред.

Пред канадското министерство на труда и социалната политика има проучване. Така че моля българските граждани, които са решили да работят там, да проучат нещата по-добре, каза външният министър Екатерина Захариева.

 

 

Инструкциите на външно министерство за пътуващите до Канада:

 

 

От 1 декември 2017 г. (16:00 ч. българско време) отпада необходимостта от визи за българските граждани, които планират пребиваване в Канада до 6 месеца с цел туризъм, бизнес или гостуване.

Българите, които пътуват със самолет до Канада, ще трябва да получат предварително одобрение чрез електронната система за издаване на предварително разрешение за пътуване до Канада (eTA). Разрешението е валидно за срок от 5 години.

Онези, които вече имат издадена валидна виза за Канада, могат да продължат да пътуват с нея, без да е необходимо да кандидатстват за одобрение (eTA). Тези, които вече имат издадено такова разрешение, могат да продължат да пътуват, докато изтече.

Българските граждани, които влизат на територията на Канада през сухопътните или морските граници на страната, не се нуждаят от предварително одобрение през eTА.

Продължителността на разрешения престой при пътуване без виза може да бъде до 6 месеца и се определя от канадските гранични власти при влизане в страната.

Молба за еTA българските граждани могат да подават само на официалната електронна страница на правителството на Канада – Canada.ca/eTA. Процесът се осъществява изцяло онлайн и отнема само няколко минути. За подаването на искане за предварително одобрение са необходими валиден паспорт, кредитна или дебитна карта, с която се заплаща такса в размер на 7 CAD (канадски долара) и валиден имейл адрес.

В повечето случаи заявките се одобряват в кратък срок. Процесът на обработване на молбата може да отнеме до няколко дни, ако се изисква предоставяне на доказателствени документи.

Допълнителна информация на английски и френски език може да бъде намерена на адрес: www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/news/2017/11/important_informationforbulgarianandromaniancitizenstravellingto.html и www.canada.ca/fr/immigration-refugies-citoyennete/nouvelles/2017/11/renseignements_importantsalintentiondescitoyensbulgaresetroumain.html.

Посочените електронни адреси са временни и ще бъдат заменени с постоянни такива на 1 декември 2017 г.

 

За работа в Канада

 

Министерството на външните работи на Република България обръща внимание, че отпадането на визовите ограничения засяга само българските граждани, пътуващи и пребиващи в Канада краткосрочно. Новите правила не засягат лицата, които желаят да работят или учат в страната.

Българските граждани, които искат да работят легално на територията на Канада, могат да получат подробна информация за необходимите документи на адрес: http://www.canadainternational.gc.ca/romania-roumanie/visas/work_temp_travailler.aspx?lang=eng.

Разрешения за работа се издават от Министерството на гражданството и имиграцията на Канада, като за целта се кандидатства в изнесения визов център на Канада в София или онлайн.

На незаконно работещите лица се налага глоба, а при повторно нарушение те се депортират от страната.