Saturday, May 4, 2024
HomeРегионДупницаЗам.-кметът Китанова: Преасфалтираме над 1000 м улична мрежа в Дупница през 2018-а,...

Зам.-кметът Китанова: Преасфалтираме над 1000 м улична мрежа в Дупница през 2018-а, ще има и нонстоп безплатен телефон за гражданите

  • ОбС прекрати процедурата по финансово оздравяване на общината, закри сметището в Злево и 4 запустели язовира в Бистрица и Палатово

Местният парламент в Дупница прекрати процедурата по финансово оздравяване на общината, която вече е стабилизирана. От докладната записка на кмета Методи Чимев, стана ясно, че предприетите мерки са дали резултати. Както е известно, миналата година, градоначалникът предложи план за финансово оздравяване, който бе гласуван на Общинския съвет и предоставен на Министерството на финансите, което се наложи поради промени в Закона за публичните финанси. В този план се предвиждаше осигуряването на 3 млн. лева безлихвен заем от държавата, с цел цялостно изплащане задълженията на общината. За такива заеми кандидатстваха 36 общини, но бяха одобрени само няколко със задължения над 20 млн. лв..

“Реално, кметският екип изпълняваме мерки за финансово стабилност и оздравяване вече 6-та година. Имаме разработена система за контролиране разходите на всички нива, като стриктно следим и приходите, които нарастват всяка година. Към некоректните длъжници на общината предприемаме всички законови действия за събиране на вземанията. По тази линия общината вече е собственик и придоби две сради – една складова, с разгърната площ 12 000 кв.м, и една административна – 3000 кв.м (става въпрос за склада и административната сграда на бившата „Тютюнева промишленост” на ул. „Яхиновско шосе”, бел. ред). Това ни позволи само за няколко месеца да вкараме всички финансови показатели на общината съобразно новия закон и изисквания при това изцяло със собствени средства, без нови заеми. Така успяхме да приключим процедурата по финансово оздравяване”, коментира зам.-кметът по икономическите въпроси Олга Китанова.

Тя е категорична, че през тази година за първи път от десетилетие общината си е позволила да инвестира в закупуването на терен от 9 дка за изграждането на нова детска градина, извърши подмяна на водопровод и цялостно преасфалиране на 1200 метра амортизирана улична мрежа. “Посоката, която задаваме от тук насетне и за новата година, е пак инвестиции с цел подобряване жизнената среда на всички дупничани. Идната година се очертава да бъде много динамична и очакваме старта на двата европейски проекта – благоустройство на жк „Бистрица” и основни ремонти на главни транспортни артерии в града. В момента тече разработката на проектобюджета, като предвиждаме преасфалтиране на над 1000 метра улична мрежа – ул. “Отовица”, “Д. Дебелянов”, “Венелин”, “Черни връх”, “Средец”, “Влахина” и др. За поредна година има предвидени средства и за ремонти в училищата и детските градини. По отношение подобряване обслужването на гражданите предвиждаме внедряването на безплатен телефонен номер 24 часа в денонощието, внедряване на система за електронно гласуване на общински съвет, която ще бъде видима на сайта на общината”, допълва Китанова.

През месец януари ще бъде насрочено общественото обсъждане на проектобюджета, като до края на годината всеки гражданин може да внася в деловодството на община Дупница своите предложения, които да залегнат за следващата година.

Докладната на градоначалника за прекратяване процедурата по финансово оздравяване на общината подкрепиха всичките присъстващи на сесията 31 съветници. Единственият коментар бе на Георги Пехливански. „Защо не беше прието нашето предложение за оздравяване чрез финансиране със заем? Защо сме били пренебрегнати от правителството за заем? Ако трябва, ще тропнем по масата, със заем всичко е щяло да стане по-лесно”, заяви съветникът на БСП.

Местният парламент извади от дневния ред докладната за промяна собствеността на републиканския път между Дупница и сапаревобанското село Ресилово в общински. По предложение на общинския съветник от ГЕРБ Йордан Йорданов разглеждането на предложението на кмета Чимев се отлага за следващото заседание. Искаме на следващото заседание да се запознаем подробно каква ще бъде тежестта за общината с поддържането на пътя, със зимното почистване и тогава да гласуваме. Както сме писали, за прехвърлянето на собствеността настоява управата на Сапарева баня. Целта на съседната община е да въведе ред с паркирането в центъра на курорта чрез „синя зона” и платено паркиране. Това може да се изпълни, само ако пътят от републикански стане общински. ОбС – Сапарева баня, гласува промяната. Тъй като част от въпросния път Дупница – Сапарева баня е на територията на община Дупница, е необходимо съгласието и на ОбС – Дупница. Общинските съветници разрешиха още отдаването под наем на част от недвижим имот в градския парк „Рила” за разполагане на люлки.

Минипарламентът даде съгласието си за прехвърляне на етаж от горски дом „Самоковището” от държавата на общината и ликвидиране на депото за отпадъци в м. Злево. Взето бе и решение за изваждане от експлоатация на 4 водоема в селата Бистрица и Палатово. Както писахме, това са неизползваеми язовири, които поради липса на средства общината не може да поддържа. През лятото е направена проверка от външни експерти и общински служители на всички водни обекти и е направено предписание за ремонт или премахването им. Възстановяването и поддръжката на всеки от водоемите г струва 20 000 лева годишно.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular