Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионДупницаЗапушена канализация тормози жители в дупнишкия жк „Бистрица”, Страхил Николов: От 1...

Запушена канализация тормози жители в дупнишкия жк „Бистрица”, Страхил Николов: От 1 месец мазетата ни са пълни, от ВиК казват, че каналът не е техен

Искат ни 197 лв. за час работа, допълни Йордан Самодумов

Запушена канализация тормози живеещи в дупнишкия жк „Бистрица”.

Илия Илиев

Част от собствениците на жилища в блок 6 на най-големия комплекс в града се оплакаха пред екип на в. „Вяра”, че не могат да ползват мазетата си, тъй като са пълни с фекални води. Проблемът идва от запушените шахти, които са пред блока. Хората от блока смятат, че канализацията трябва да бъде отпушена от „ВиК – Дупница”, но от общинското дружество били категорични, че каналът не е техен и не са задължени да се занимават с това.

Според живеещите в блока шахтите и каналът са на ВиК

„Канализацията е пропаднала, но никой не се интересува за нас. От един месец мазетата са пълни догоре, до първото стъпало. Мирише… Ходихме при Илиев от ВиК-то, отговарят ни, че каналът не е техен, а наш, частен. Това не е така”, обясни 72-годишният Страхил Николов. По ирония на съдбата възрастният човек е бивш работник по ВиК, с 40 г. стаж в тази област.

„ВиК искат да им платим, за да отпушат канализацията. Плащаме за вода и канал, сега и за това трябва да даваме пари. Проблемът бил наш. Тия шахти, ако са малко по-натам, над пътя, ние ли трябва да ходим да ги чистим?! Това си е канализацията на града и ВиК трябва да си свърши работата. Проблемът ще е наш единствено, ако се запуши каналът от входа до тук. Всяка година се пълнят мазетата, миналата година ВиК го отпушваха, но сега не искат. Казаха ни: За 1 час плащате 197 лв. Това ми каза секретарката”, коментира Йордан Кирилов Самодумов.

„Ако от ВиК не решат проблема, ще се обърнем към кмета, ако и той не обърне внимание, отиваме на по-горна инстанция. До други предавания ще сигнализираме, да дойдат да видят”, закани се един от събралите се пред входа, без да се представи.

В блока са 112 апартамента. Недоволстващите хора бяха отворили двете шахти, в които ясно личеше, че са запълнени почти догоре.

За коментар потърсихме управителя на „ВиК – Дупница” Илия Илиев, когото не успяхме да открием на телефона. Управителят запазва правото си на отговор.

 

RELATED ARTICLES

4 COMMENTS

  1. жител на дупница март 27, 2018 at 9:50 pm
    Ама къде изчезна статията за Другаря Путин относно България бре модератори.

  2. Ето какво пише в наредбата.
    Чл. 5. (1) Услугата водоснабдяване включва дейностите водовземане на природни води от водни обекти чрез водовземни съоръжения, тяхното пречистване чрез пречиствателни станции или пречиствателни съоръжения при необходимост, резервиране, транспортиране на водата по довеждащи водопроводи и по уличните разпределителни водоснабдителни мрежи в урбанизираните територии и доставяне на вода в имотите на потребителите чрез водопроводни отклонения.
    (2) Услугата канализация включва дейностите, свързани с отвеждане на отпадъчните и дъждовните води от имотите на потребителите чрез канализационни отклонения и улични канализационни мрежи в урбанизираните територии и чрез отвеждащи колектори, пречистване на отпадъчните води чрез пречиствателни станции или пречиствателни съоръжения при необходимост и заустване на отпадъчните или пречистените води във водоприемници при удовлетворяване на изискванията за опазване на околната среда.
    (3) Когато услугите В и К се предоставят от няколко оператора, които експлоатират поотделно водоснабдителната и канализационната система или техни отделни обособени части, операторите уреждат взаимоотношенията си с договор.
    Чл. 6. Услугите В и К се осъществяват чрез:
    1. водоснабдителната система до границата със сградната водопроводна инсталация или вътрешната (площадкова, дворна) водоснабдителна мрежа на потребителите;
    2. канализационната система до границата със сградната канализационна инсталация или вътрешната (площадкова, дворна) канализационна мрежа на потребителите.
    Пише :ДО ГРАНИЦАТА, ама ВиК си иска още, не им стига абонаментната такста. На колко блока са взели пари неправомерно.

  3. Изчезна,изтрихте най хубавия доклад ,статия ,анализ и коментар за България от Русия и Путин от както сте медия.Жалко .Сигурно така ви е наредено то управляващите.

Comments are closed.

Most Popular