Жп митницата от 1910 г. край Гюешево никога не е работила, кюстендилският историк д-р Джонев: Идеята за жп линията е от 1885 г., финансирането дошло от Франция

 

Бъдеще за проекта на железопътна връзка между София и Скопие се отвори след подписания на 1 август договор за добросъседство с Македония и придружаващия го меморандум за строеж на линията. Районът е известен с жп митницата, която никога не е работила, и гарата, на която сега три пъти седмично спира влак.

Ангел Джонев

Гюешево се намира на няколко километра от границата. Оттук минава международният път, който свързва Кюстендил с Крива паланка и Скопие по шосе. Това е сградата на жп митницата. Тя никога не е работила, тъй като няма линия между София и Македония. Изниква през 1999 г., тогава се подписва декларацията за добросъседство между България и Македония, пише БНТ.

Митницата е до гарата, построена още през 1910 г. На строителните планове може да се види кои кабинети там са за българските стражари и кои – за турските заптиета и юзбашии. По онова време от другата страна на българската граница е Османската империя. Идеята за жп линията, която минава през Гюешево, е още по-стара – от 1885 г. Строителството се реализира на участъци – от София до Перник, оттам до Радомир. А километрите до Гюешево са покрити с линии от предприемача Иван Златин само за няколко години.

Интересното е, че това е една компания, която привлича материали и работна ръка почти от цяла Европа. Така релсите идват от Англия, финансовите средства са от Франция, мостовете от Германия, взривни вещества от Австро-Унгария. Тунелджиите и мостоваците са италианци и черногорци. Македонски българи и сърби са основната работна ръка. В централния държавен архив на България са съхранени документите, които разказват за строежа на теснолинейките през Вардарска Македония и към Беломорието, и за вечната идея – линията София-Скопие. През 1918 г., в края на войната, става ясно, че средствата и ресурсите са на привършване”, каза историкът д-р Ангел Джонев.

Неда Василева, експерт в държавна агенция „Архиви“, пък допълни:Пръв от депутатите, който се изказва, е известният български политик и дипломат Андрей Ляпчев, който е родом от Вардарска Македония, от град Ресен. Той първоначално критикува и министър, и правителство, че прекалено се забавя тази политика. Почти сто години след това тунелът при Гюешево под Осоговската планина продължава да стои непробит напълно, като символ на непостроената жп връзка между София и Скопие”.