Баба Латинка
  • Лео Кадели помогна на 86-годишната бивша учителка, обеща да пригоди за живеене една от стаите от порутения й дом

 

Живеещата в крайна мизерия баба Латинка от трънското село Филиповци е настанена в дом в Трън. Това съобщи Лео Кадели от платформата „Приятели, помагайте”, който се отзовал на сигнал за бедстващата старица.

86-годишната Латинка няма семейство и сам-самичка на този свят. Тя е пенсионер по болест с ТЕЛК. Работила е като учител в училището на Филиповци, а след това става и директор на учебното заведение, което сега е превърнато в частен дом за възрастни хора. Баба Латинка живее в своя къща, но условията в нея са крайно мизерни. Възрастната жена не е имала възможност да направи ремонт на дома си и буквално е бедствала. На сигнала за тежкото положение на бившата учителка се отзовава Лео Кадели, който разказа за драматичния живот на Латинка с обещание да й помогне. „Както обещах, отидох да проверя какво е нейното желание и как да действаме по-нататък, защото е невъзможно да остане у дома си.

След като разгласихме нейния случай, няколко държавни служители от община Трън взеха нещата присърце и още на следващия ден са били при нея. Настанили са я временно в дома за възрастни хора срещу нейната къща, който преди години е бил училището, в което е работила като директор. Тя обаче не е пожелала да подпише никакви документи, защото цитирам: „Ще чакам Лео“, разказа благодетелят. Той уточни, че двамата надълго и широко са разговаряли, като през това време са пристигнали и социални служители. „Изкоментирахме и с тях случая на баба Латинка и й предложихме два варианта: единият да я взема с мен и да я настаня в дома в София, както й обещах, а другият да бъде настанена в дома в Трън, който се намира на около 10-ина километра от нейното село Филиповци. И двата варианта с уговорката един път в месеца да си ходи до нейната къща за няколко часа, съобразно нейната молба. Ако е в София, този ангажимент е изцяло на мен и моите приятели, ако е в Трън, отговорността остава за служителите на общината.
Баба Латинка избра втория вариант – да отиде в дома в Трън, а аз й обещах, че напролет ние от нашата платформа ще й направим една стая, годна за живеене, за да може да прекарва там повече време през лятото.


Веднага след това отидох заедно със социалните служители до дома в Трън, за да проверя в какво състояние е. Там ни посрещна една усмихната жена, която се оказа управителят. Разгледах стаите и забелязах, че са в много добро състояние, а ако ги сравним с къщата на баба Латинка, са направо перфектни.
Тръгвам от Трън с добри впечатления от хората, които срещнах, а най-важното е, че оставих баба Латинка усмихната. Тя от своя страна изрази сърдечни благодарности към всички мои приятели, особено Христина от Благоевград, Анджи с домовете от София, която веднага откликна, и към пожарникарите, които са се отзовали да й почистят кюнците. Ето, приятели, още едно доказателство, че доброто винаги побеждава. Продължаваме напред при следващата баба и при следващото дете в нужда”, разказа още Лео.

Вижте историята на баба Латинка:

Нова кауза 19.01.2020г. Баба Латинка от с. ФилиповциЗа повече информация 0898 366 113Парични средства не се събират!

Posted by Лео Кадели on Sunday, January 19, 2020

Please follow and like us: