Бедстващата баба Латинка от Филиповци е настанена в старчески дом в Трън

Баба Латинка
  • Лео Кадели помогна на 86-годишната бивша учителка, обеща да пригоди за живеене една от стаите от порутения й дом

 

Живеещата в крайна мизерия баба Латинка от трънското село Филиповци е настанена в дом в Трън. Това съобщи Лео Кадели от платформата „Приятели, помагайте”, който се отзовал на сигнал за бедстващата старица.

86-годишната Латинка няма семейство и сам-самичка на този свят. Тя е пенсионер по болест с ТЕЛК. Работила е като учител в училището на Филиповци, а след това става и директор на учебното заведение, което сега е превърнато в частен дом за възрастни хора. Баба Латинка живее в своя къща, но условията в нея са крайно мизерни. Възрастната жена не е имала възможност да направи ремонт на дома си и буквално е бедствала. На сигнала за тежкото положение на бившата учителка се отзовава Лео Кадели, който разказа за драматичния живот на Латинка с обещание да й помогне. „Както обещах, отидох да проверя какво е нейното желание и как да действаме по-нататък, защото е невъзможно да остане у дома си.

След като разгласихме нейния случай, няколко държавни служители от община Трън взеха нещата присърце и още на следващия ден са били при нея. Настанили са я временно в дома за възрастни хора срещу нейната къща, който преди години е бил училището, в което е работила като директор. Тя обаче не е пожелала да подпише никакви документи, защото цитирам: “Ще чакам Лео”, разказа благодетелят. Той уточни, че двамата надълго и широко са разговаряли, като през това време са пристигнали и социални служители. „Изкоментирахме и с тях случая на баба Латинка и й предложихме два варианта: единият да я взема с мен и да я настаня в дома в София, както й обещах, а другият да бъде настанена в дома в Трън, който се намира на около 10-ина километра от нейното село Филиповци. И двата варианта с уговорката един път в месеца да си ходи до нейната къща за няколко часа, съобразно нейната молба. Ако е в София, този ангажимент е изцяло на мен и моите приятели, ако е в Трън, отговорността остава за служителите на общината.
Баба Латинка избра втория вариант – да отиде в дома в Трън, а аз й обещах, че напролет ние от нашата платформа ще й направим една стая, годна за живеене, за да може да прекарва там повече време през лятото.


Веднага след това отидох заедно със социалните служители до дома в Трън, за да проверя в какво състояние е. Там ни посрещна една усмихната жена, която се оказа управителят. Разгледах стаите и забелязах, че са в много добро състояние, а ако ги сравним с къщата на баба Латинка, са направо перфектни.
Тръгвам от Трън с добри впечатления от хората, които срещнах, а най-важното е, че оставих баба Латинка усмихната. Тя от своя страна изрази сърдечни благодарности към всички мои приятели, особено Христина от Благоевград, Анджи с домовете от София, която веднага откликна, и към пожарникарите, които са се отзовали да й почистят кюнците. Ето, приятели, още едно доказателство, че доброто винаги побеждава. Продължаваме напред при следващата баба и при следващото дете в нужда”, разказа още Лео.

Вижте историята на баба Латинка:

Нова кауза 19.01.2020г. Баба Латинка от с. ФилиповциЗа повече информация 0898 366 113Парични средства не се събират!

Posted by Лео Кадели on Sunday, January 19, 2020