Monday, May 6, 2024
HomeРегионПетричАгенция "Митници" въвежда автоматични везни на ГКПП "Кулата" заради оплаквания от превозвачи

Агенция “Митници” въвежда автоматични везни на ГКПП “Кулата” заради оплаквания от превозвачи

В последната година са получени голям брой оплаквания от страна на превозвачите относно работата на кантарите на ГКПП “Кулата”, отбелязват от Агенция “Митници”. Една от мерките за въвеждането в регулация на везните е промяна на Наредбата за средствата за измерване, които подлежат на метрологичен контрол. Постигната е принципна договорка с Министерството на икономиката и Българския институт по метрология, посочват от Агенция “Митници”.

До края на седмицата предстоят и срещи с организациите на превозвачите, на които да се обсъдят допълнителни мерки за реорганизирането на трафика на граничния пункт.

За денонощие през “Кулата” преминават над 2000 товарни автомобила. Трафикът е изключително интензивен поради пренасочване на камионите от други неработещи заради COVID чужди гранични пунктове.

По-рано от Сдружението на малките и средни превозвачи алармираха, че на границата е хаос, а шофьорите на камиони и микробуси чакат с часове. “Никой нищо не казва, не знам на какво се дължи. В Европа даже няма и граници принципно. Ние сме отдавна в Европа, не знам какво става тука”, коментира онзи ден шофьорът Йовко Петков. „Пунктът е тесен, трафикът е сериозен, има нали дни, в които е по-слабо, но има дни, в които е супер натоварено. За нас си е чакане, напрежение, скъсява се почивката и така”, добави Петър Георгиев от своя страна пред www.bgonair.bg/. Освен лошата инфраструктура на пункта превозвачите посочват като основен проблем и лошата организация на работа от страна на българските власти. “Самите гранични полицаи не работят. Не обработват документите, бавят ги. Бяхме подавали сигнал към институциите да се организират канали за така наречения “зелен коридор” за тези автомобили, които не са натоварени”, заяви Даниела Дойкова. Тя е член на Управителния съвет на Сдружението на малките и средни превозвачи и е категорична, че за празните камиони трябва да има така наречените “зелени коридори” – тоест те да не минават през кантарите. “А сега, в случая, няма празен, няма пълен – всичко се мери и това също забавя работата на самите КПП-та. Обръщали сме се към органите, реакция никаква”, посочи тя.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular