Tuesday, May 7, 2024
HomeНовиниАнкара: ЕС не даде добри знаци за сближаване

Анкара: ЕС не даде добри знаци за сближаване

 

Не видяхме добронамерени знаци от Европа за сближаване с Турция, въпреки че й пазим границите, заяви премиерът Бинали Йълдъръм за срещата на върха във Варна.

По време на заседанието на парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) той отправи серия от критики към Брюксел, като подчерта изключителната роля на Турция по споразумението за реадмисията на бежанците и неизпълнените от страна на ЕС ангажименти по него.

Това, което искаме от европейските страни, е искреност, заяви той.

Турският премиер припомни, че съгласно първоначалното споразумение през 2016 г., свързано с бежанската криза, безвизовото пътуване за турски граждани е трябвало да стане факт още същата година.

“Наложителен е въпросът какво е решението на ЕС за Турция? Има ли Европа визия за разширяване, или ще се затвори в себе си и така ще продължи пътя си? Ние не можем да убедим европейските си приятели, че сигурността на Европа зависи от тази на Турция и че сигурността на Турция минава през безопасността на Сирия и Ирак“, посочи той.

Според турския премиер Турция е изпълнила много по-добре критериите за ЕС, отколкото други страни-членки, но продължава да понася неоснователни критики. Йълдъръм настоя Европа да разкрие решението си за перспективата на Турция, преди Анкара да вземе своето по този проблем.

Юнкер и Туск обещаха пари на Ердоган, но нищо повече

Лидерът на коалиционния партньор в управлението Девлет Бахчели беше още по-краен в коментара си за варненската среща.

“Не е необходимо, нито задължително, нито пък сме обречени да влезем в ЕС. Или ще ни отворят пътя към достойно и равноправно членство, или всеки да върви по своя път. Независима Анкара ще начертае бъдещето си, нямаме нито търпение, нито издръжливост да търпим капризите и изнервящите решения на ЕС. Който се опитва да лекува „болната“ Турция, ще се удави в собствения си позор. Ако ще приключва всичко това, да приключва, не е краят на света, няма и да бъде“, каза Девлет Бахчели.

RELATED ARTICLES

Most Popular