Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионКюстендилБезплатен моноспектакъл за Банго Васил в Кюстендил

Безплатен моноспектакъл за Банго Васил в Кюстендил

В центъра на ромския квартал “Изток” има общо веселие за празника

 

Безплатно представление на моноспектакъла на младата актриса Наталия Цекова – “Цигански колела”, ще се състои на 13 януари от 17:30 часа в кюстендилското читалище “Братство”. Поводът за представлението е 14 януари – Банго Васил, когато ромите отбелязват своята Нова година. Това съобщи за БТА Стефан Лазаров – ромски общественик, който е организатор на инициативата.
“Цигански колела” е двуезичен театрален спектакъл на ромска тематика и е написан специално за младата актриса, която е от ромски произход, разказа Лазаров. Наталия е завършила актьорско майсторство в Театралната академия през 2014 година, а след това и магистърска степен със специалност “Публична реч”. Режисьор на спектакъла е Калин Ангелов, който със Здрава Каменова е и автор на пиесата. До актрисата през цялата постановка е и акордеонистът и композитор Мартин Любенов, също от ромски произход.
Текстът е базиран на автентични истории на роми и фрагменти от техните фолклорни легенди, като представя ежедневната им борба за оцеляване в съвременна Европа през призмата на собствените им история, култура и традиции.
Банго Васил в Кюстендил започва да се почита от ромите още от 13 януари. Тогава семействата се събират на обща трапеза с постни ястия, изпълнявайки обичаите, характерни за християнската Бъдни вечер. На 14 януари задължително на всяка ромска трапеза трябва да има ястие от пиле. На обяд в центъра на ромския квартал “Изток” има общо веселие.
В концертната програма ще участват самодейни състави. От рано сутринта на Василица малки сурвакари, наречени “джунгури”, обикалят къщите на жителите от квартала. Изричат благословии за здраве и късмет през годината. Следващият ден – 15 януари, за ромите е ден на прошка. Младите гостуват на своите по-възрастни роднини и искат прошка за извършените от тях през годината недобри дела. Задължително се раздават подаръци на вдовиците и сираците.

RELATED ARTICLES

Most Popular