Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионДупницаБетонират градинката при старата автогара в Дупница! Превръщат 3 дка зеленина и...

Бетонират градинката при старата автогара в Дупница! Превръщат 3 дка зеленина и детски кът в паркинг

  • Проект за милиони и над 100 паркоместа остана в чекмеджето на Дангов, заради „розата на ветровете”

  • Дупничани питат дали общината ще заеме мястото на пустиня върху картата на България

Поредно спорно и скандално управленческо предложение внася за разглеждане в Общинския съвет кметът на Дупница Първан Дангов. Съгласно внесена докладна в местния парламент, градоначалникът предлага градинката при старата автогара да бъде превърната в паркинг.

В случай, че съветниците приемат внесеното предложение,  единствената по-голяма зелена площ в района ще бъде бетонирана, а на мястото на детската площадка ще изникнат асфалтирани и разчертани паркоместа.

В докладната се предлага частично изменение на Общия устройствен план в обхвата на имота, публична общинска собственост, от зона за озеленяване в зона за обществено-обслужващи дейности. Целта е в имота от над 3 дка (3 333 кв. м) да се обособи открит паркинг, който ще заеме 732 кв. м.

Мотивите за предложението са обществено-икономически и се базират на тенденцията на разрастване на жилищната зона с малка височина и увеличаването на търговските площи в централните градски части на град Дупница.

Според управленците на Дупница това поражда необходимост от изграждане на открити паркинги, с които да се покрият нуждите на местните жители и посетителите на града.

Предложението буди сериозно недоумение сред дупничани, които в последно време често си задават немалко въпроси относно компетентността и експертизата на управленческите решения от страна на кмета Първан Дангов.

Никой не разбира на какво основание се случва поголовната сеч в града, както и причината с лека ръка да бъде затрита единствената останала зелена градинка около старата автогара.

В същото време, новото ръководство на Община Дупница получи в наследство напълно готов проект за покриване на реката в района на Спортната зала. Проектът подлежеше на финансиране от държавния бюджет.

Изпълнението му можеше да осигури над 100 паркоместа в топ центъра на града, където натовареността и нуждата от места за спиране и паркиране е най-голяма.

Изготвеният проект, в мандата на предишния кметски екип,  предвиждаше пространството да се превърне в паркинг с площ 1073 кв.м, както и да се изградят улица и тротоари край Спортната зала.

Той включваше още основен ремонт на техническата инфраструктура и съоръженията към нея, покритие на около 65 кв. м. от река Бистрица, обхващащи коритото и терена по левия бряг при залата. Заложено бе и изграждането на улица с тротоар за пешеходци за достъп до паркинга през ул. „Андон Величков“.

Предвиждаше се още изграждане на нова стена за корекция на десния бряг, като се запазят съществуващите там стени, както и облицоване на цялото дъно на реката в този участък, който е с дължина от около 70,45 м. Прогнозна стойност по изпълнение на поръчката бе в размер около  2, 6 млн. лева.

В началото на този месец обаче кметът Първан Дангов отсече, че паркинг над река Бистрица в центъра на Дупница няма да има. Той обоснова решението си  с „розата на ветровете”.

Според градоначалника е установена посоката на преобладаващия вятър и по този начин въздухът на града се пречиства.

„Въздухът в града периодично се обновява чрез река Бистрица и бетон над нея няма да има. Здравето и екологичното равновесие са по-важни. Реката е богатството на града, бетон върху нея за паркинг няма да се лее. По течението на реката минава розата на ветровете, установена е посоката на преобладаващия вятър, от страна на който най-често идва въздушният поток в Дупница”, заяви по време на пресконференция Първан Дангов.

Кметът не счете за необходимо да внесе яснота дали съобщеното се базира на някакви реални факти или представлява свободна интерпретация на мислите му по въпросите за движението на въздушните течения в града.

С направеното предложение възникват поредица от въпроси от страна на дупничани. Един от тях е как кметът Дангов се оказва загрижен за запазване на „розата на ветровете” в единия край на река Бистрица и как счита за целесъобразно да бъде затрита единствената по-голяма зелена площ в квартал с висока концентрация на превозни средства, намиращ се в другия край на същата река?

Приоритетно ли е здравето на жителите от района на централната градска част спрямо това на живеещите между пътен възел „Байкал”, ж.п. релси, автогара и поредица от големи търговски вериги?

Отчетен ли е постоянния трафик от превозни средства и традиционно по-високите нива на замърсеност на въздуха преди да се пристъпи към унищожението на „белия дроб” на квартала ?

Стоят ли зад подобни решения вече поети ангажименти и  обслужват ли те определени икономически интереси?

Защо при наличието на готови за финансиране проекти от държавата се предлага изграждането на съоръжение за сметка на общината и парите на данъкоплатците?

И не на последно място – ще остане ли неизсечено дърво в този град след мандата на кмета Първан Дангов или Дупница ще заеме стратегическо място на пустиня върху картата на България?

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular