Кметът на Кюстендил дегустира ученически филии за успокоение на хейтърите

Широка дискусия предизвика снимка, публикувана във Facebook, показваща закуска, дадена на учениците от Кюстендил. На снимката се виждат две филии, намазани с халва и масло, а публикацията беше придружена с текста: “Закуска в училище! Аз лично не можах да разбера с какво е намазана филийката“.

Последваха коментари от потребители на социалната мрежа, породи се и дискусия по темата.

В тази връзка кметът на Община Кюстендил инж. Онян Атанасов също публикува видео, на което обясни вида на закуската, начина на приготвяне, а накрая опита от закуската, предоставена от Общинско предприятие “Ученическо хранене“. Във видеото кметът посочва, че сандвичът е приготвен с хляб по БДС стандарт, халва с минимум 60 % тахан, масло с минимум 82 % масленост.

“Изключително здравословна закуска, набавяща необходимите хранителни вещества за децата и мога да ви уверя, че е много вкусна. Бъдете спокойни! Децата ядат здравословна храна“, каза кметът Огнян Атанасов.

Известният като мраморен сандвич е една от най-любимите закуски на децата. Макар заради тъмния цвят на халвата да изглежда непривлекателен, той е една от най-полезните и здравословни храни за подрастващите.

Халвата е богата на рибофлавин, ниацин, калций, желязо, магнезий, фосфор, фолиева киселина. Както и диетични фибри и малтоза. Количеството протеиново съдържание на продукта е на едно и също ниво с месото. Но ако консумацията на месо води до повишаване нивото на холестерола в организма, халвата не нови никакви последствия. Това е така, защото в състава ѝ има само ненаситени мазнини. Слънчогледовите семена са богати на биотин, алфа-токоферол (витамин Е), бета-ситостерол, които са от съществено значение за здравето на подрастващите.