Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионПерникБиблиотеката в Перник с виртуална витрина за ЧРД на Емил Попов

Библиотеката в Перник с виртуална витрина за ЧРД на Емил Попов

Големият скулптор празнува 70-годишен юбилей

Големият български скулптор и почетен гражданин на Перник проф. Емил Попов стана на 70 години. За това припомня Регионална библиотека „Св. Минков” чрез виртуална витрина и експозиция в читалнята на библиотеката.

Проф. Емил Попов живее в радомирското село Дрен, където е и ателието му. Името му е известно далеч зад пределите на страната. Има реализирани над 30 самостоятелни изложби в България и чужбина. Той е автор на монумента на Предела, посветен на героите от Илинденско-Преображенското въстание, а заедно с Ангел Станев – на монументално-декоративната композиция „1300 години България“ в НДК. Негово дело са паметниците на Йордан Радичков, Атанас Буров, Григор Вачков, Ванга и др., като много от тях е дарил. Участвал е в изграждането на мемориален комплекс в памет на Махатма Ганди.

„Една скулптура е синтез на личността на правещия. А в синтеза влиза и дълбинното информационно знание, наречено интуиция, кодирано в нашето подсъзнание, като народ, като индивиди, като всичко. За това една произведение, което трябва да претендира за произведение, то е синтетичен продукт. То няма как да е друго. Ти го правиш за себе си. С потенциала, с който разполагаш – добър или лош, такъв, какъвто е”, казва проф. Попов.

“Честит юбилей, професоре! Продължавайте все така да светите и да разпръсквате благодатта, която сте!”, пожелаха библиотечните работници.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular