Wednesday, May 8, 2024
HomeНовиниБългарияБорисов към Нинова: Пазя си SMS-ите от Бокова, ще Ви ги покажа

Борисов към Нинова: Пазя си SMS-ите от Бокова, ще Ви ги покажа

 

Искате да ме изкарате от търпение, обърна се Бойко Борисов към Антон Кутев

Премиерът Бойко Борисов влезе в спор с депутати от БСП по време на парламентарния контрол заради назначенията в правителството.

Антон Кутев му зададе въпрос за кадровата политика и попита за зам.-министъра на енергетиката Красимир Първанов, който не беше харесан от работодателска организация.

“Проблемът е, че е определян като човек с лоша репутация. Какво е посланието на това назначение?”, поинтересува се социалистът и припомни, че той беше освободен от предишното правителство на Борисов с довода, че има забележки по работата му, свързани с обществените поръчки.

Кутев спомена и зам.-министъра на транспорта Ангел Попов, който пък не беше одобрен от превозвачите.

“По тези две имена, за които говорите, съм пратил тези опасения, но Валери Симеонов дойде и гарантира политически за тях”, отговори Борисов.

Депутатът от левицата обаче атакува и вицепремиера Симеонов, припомняйки, че в миналия парламент от трибуната заяви, че децата на малцинствата играят с прасетата, а майките им са с инстинкт на улични кучки.

“Не виждам как ще се осигури етническата толерантност и разбирателство, след като цитирам: „Тази пълничката бабичка нямате представа колко беше нагла – тя е единствената, която нямаше намерение да се върне и си знаеше правата“ (думи на Валери Симеонов за турска изселничка на границата преди изборите – б.р.). Това нещо вие го правите председател на Съвета за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси“.

Кутев даде и друг пример – 25-годишният Георг Георгиев от ГЕРБ, който нямал необходимия опит да бъде зам.-министър на външните работи.

Премиерът отвърна, че Георгиев действително е млад кадър, но се е утвърдил в партията.

Тогава Кутев продължи:

“Направили сте едно назначение в МС за Илияна Иванова. Какво е посланието, което правите назначението година и половина по-рано?”

Вчера правителството предложи на Европейската сметна палата настоящият български член Иванова да остане и за мандата 2019 г. до 2024 г. Тогава Борисов се ядоса:

“Илияна Иванова е от най-уважаваните хора, работещи българи в Брюксел. По каква работа вие година и половина преди въобще да се говори за ООН, предложихте Ирина Бокова? Мисля, че с президента Радев дадохме един добър тон. Помните в мандата, в който си отивахме, не предложихме командващ на щаб на въоръжените сили. Не предложихме и еврокомисар. След това г-н Радев върна жеста, назначи си началник на щаба и остави назначаването на главния секретар на МВР на правителството. Не може ли просто в по-добронамерен тон. Ирина Бокова се е ползвала с цялата ни подкрепа, когато отиваше за ЮНЕСКО. Пазя си всички нейни SMS-и, с огромната й благодарност, на Вас, г-жа Нинова, мога да ви ги покажа”.

Премиерът беше категоричен, че кабинетът носи отговорност за назначенията на зам.-министри, ако те не се окажат добри и изрази надежда да убеди  работодателски организации, че няма от какво да се притесняват. По думите му в момента е създаден добър синхрон, макар че това се постига трудно.

“Да консолидираме усилия, а не да залагаме омраза. Искате да ме изкарате от търпение, но да не потвърждаваме вица за българския казан в ад“, заяви още Бойко Борисов по адрес на Антон Кутев.

RELATED ARTICLES

Most Popular