Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионДупницаБум на сезонни настинки и вируси в Дупница, кабинетите на педиатрите препълнени

Бум на сезонни настинки и вируси в Дупница, кабинетите на педиатрите препълнени

Медици съветват: Изследвайте се за Ковид-19, ако имате респираторни проблеми

Ръст на сезонните настинки се наблюдава напоследък в Дупница. Сред заболелите вследствие на застудяването преобладават децата, но са се увеличили и болните възрастни. Родители се притесняват да не плъзне вирус, различен от Ковид19.

„Няма грип. В момента имаме пациенти с обичайните за сезона настинки. Те протичат с кашлица, хрема и други симптоми, както при Ковид19. Задължително пращам такива пациенти за тест в триажния кабинет. Ако е отрицателен, им назначавам лечение, а хората с положителни тестове насочвам към ковид зоната в частната болница. Забелязвам много болни деца. Кабинетите на педиатрите са препълнени”, каза д-р Лорета Николова, личен лекар с дългогодишна практика в града.

„Идват доста пациенти с остри респираторни заболявания. Имат повишена температура, оплакват се от болки в гърлото, запушен нос и т.н. На ден минават не по-малко от 10-15 души с подобни симптоми. Симптомите са като при Ковид19”, посочи д-р Силвия Стефанова, също джипи, чийто кабинет е в поликлиниката в Дупница. Д-р Стефанова също е категорична, че пациентите със симптоми, характерни и за новия коронавирус, задължително трябва да се изследват в триажния кабинет. „Няма как да се премине към лечение, без да е направен бърз антигенен тест. Независимо че той може да е отрицателен, фалшиво отрицателен или фалшиво положителен, той трябва да се направи. Затова преди да дойдат при нас, хората трябва да минат през триажния кабинет, който е голяма придобивка за града. Иначе няма как да различим Делта варианта от останалите респираторни заболявания. Съветът ми е да не се прибягва към самолечение. Да не се отива директно при лекар, а да се установи диагнозата в триажния кабинет. Съветвам да няма е струпвания в поликлиниките”, каза лекарката.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular