България – на дъното в Европейския съюз по заплащане на труда

България отново е на дъното в Европейския съюз по заплащане на труда. Докога ще оглавяваме негативните класации на Европа и ще стигнем ли румънците? Отговори на тези въпроси потърсиха гостите в „Здравей, България” – членът на УС на БСК Иван Велков, Християн Петков, оперативен директор на кариерен сайт, зам.-председателят на БТПП Красимир Дачев и Мария Стоева, специалист по човешки ресурси в компания за подбор на персонал.

Данни на Евростат показват, че в страната ни минималната работна заплата е далеч под тези в много европейски държави. У нас тя е 398 евро. За сравнение – в Гърция МРЗ е 832 евро, в Румъния – 606 евро, а на върха на класацията е Люксембург с 2387 евро.

По думите на Мария Стоева по-коректно би било да се сравняват средни работни заплати, а не минимални. Специалистът по човешки ресурси твърди, че растежът по този параметър у нас за последното тримесечие е бил най-голям от целия Европейски съюз.

1879 лева, или 960 евро, е средната заплата у нас, а в Европа тя е 1916 евро.

Според бившия социален министър Христина Христова инфлацията се очаква да остане двуцифрена до средата на годината, а следващото правителство трябва да изготви пакет от мерки, които да бъдат правилно насочени.

Експертите са категорични, че сравняване по еднакви сектори или географски сходни населени места би било по-коректно, отколкото това на минимални работни заплати. Според бизнеса ключът към по-високи заплати е повишаване на производителността и инвестициите у нас.