Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионДупница„ВиК – Дупница“ пред колапс. Ще изготвят програма за оздравяване на предприятието

„ВиК – Дупница“ пред колапс. Ще изготвят програма за оздравяване на предприятието

Управителят Красимира Иванова: Дружеството е една лейка, няма съоръжение, което да не тече

В Дупница ще бъде разработена програма за оздравяване на „В и К – Дупница“ ЕООД, включваща като крайна мярка теглене на кредит от предприятието, по който гарант да е общината. До това решение се стигна на проведена в заседателната зала на общината работна среща, за която бе обсъдено състоянието на В и К. На срещата присъстваха общински съветници, зам.-кметът Крум Милев, главният инженер на общината Иван Бельов, управителят на „В и К – Дупница“ ЕООД Красимира Иванова.

Оздравителната програма с конкретни разчети ще бъде разработена от управителката на дружеството Красимира Иванова и зам. -кмета по икономическите дейности Олга Китанова. Определен бе и срокът за това – до заседанието на Общинския съвет на 30 септември, на което да се обсъди програмата и да се вземе решение.
„Състоянието на „В и К – Дупница“ се превръща в първостепенен проблем за общината и Общинския съвет. Получих доклада, който помолих управителката да изготви, за да може той да служи като един репер за вземането на решение от Общинския съвет оттук нататък. На първо място ужасяващото в доклада са е задълженията на В и К, които към 12 юли са около 2 млн. лв., а към днешна дата сигурно са вече значително повече. Виждате, че трендът показва стремително на едни задължения, което само по себе си означава само едно – няма да е далечен мигът, в който В и К няма да може да оперира. Към момента НАП събира 40% от приходите на дружеството, които постъпват по банка. При средно 170 000 лв. на месец НАП като вземе около 70 000 лв., остават 100 000 лв. При тези 100 000 лв. заплатите само са 105 000 лв., а осигуровки, разходи за ел. енергия. Днес с мен се свърза управителят на „Кюстендилска вода”, който ми каза, че и той отново ще наложи запор. Дружеството влиза от запор в запор и стремително върви към катастрофа. То не е катастрофа за дружеството, а е катастрофа за общината, защото няма да можем да осигурим водоподаване, да обслужваме. Всичко това може да се размине и аз силно се надявам, че ще се размине и ще се намери решение, но държа днес да се каже много ясно и точно, за да няма спекулации. С ръководството на В и К постоянно работим и търсим варианти, но оставам с усещането, че в обществото ни сякаш това нещо се подценява и не вярват. Затова използвам силин думи като катастрофа, за да насоча вниманието. Защото ако не се приеме бизнес-планът, респективно новата цена на водата, каквото и да правим, както и да изтискваме абонатите сега, каквито и икономии да се предприемат, това ще бъдет едни краткосрочни неща, които само ще удължават агонията”, заяви председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов, по чиято инициатива бе проведена срещата. Шефът на местния парламент подчерта, че дружеството се нуждае от елементарна техника, без която не може да работи. Има нужда от камион за отпушване на канали, тъй като вомата, с която разполага, е на предела на възможностите си, многократно аварира и се чупи. Дружеството спешно се нуждае и от багери, самосвали и др. машини. „Ще стигнем до там да викаме камион от Благоевград или София”, посочи шефът на ОбС.

Отбелязано бе, че дружеството експлоатира 320 км водопроводи (78, 5 км външни и 241 км вътрешна водопроводна мрежа), от които 46% (110 км) азбестово-циментови, 28 % (69 км) стоманени, 5 % (13 км) чугунени, 20 % полиетиленови и ПВЦ. Сиреч най-малко половината от тези 320 км водопроводи се нуждаят от ремонт и подмяна. В края на доклада виждаме пречиствателната станция за отпадни води. Съвсем спешни и важни са 602 000 лв. за ремонт и реконструкция, тъй като всеки момент пречиствателната станция може да аварира и това означава да изпускаме всичко директно в реката. Дружеството е в много тежко състояние”, алармира за пореден път Костадинов.
По разчети на В и К за налагащата се подмяна на водопроводи и канализации са нужни около 150 млн. лв. (88 млн. лв. за водопроводи и 58 млн. лв. – за канализации). Председателят припомни, че общината не е получила европейски средства за сектора, на каквито се е надявала като член на водната асоциация за област Кюстендил, че не е получила и достатъчно национално финансиране за В и К.
„Трябва да помислим какви финансови мерки да предприемем, за да обезпечим дейността на дружеството и да не стигнем до момент, в който то няма да може да работи”, коментира Костадинов.
„90 % от авариите не можем да обслужваме, защото нямаме камиони и багери. За тези няколко месеца, до 30 август сме вдигнали събираемостта със 140 000 лв., но пък от друга страна токът се увеличи от 45 ст. на 1 лв. 6 ст. Всеки месец фактурите за ток идват с нова цена на киловатите. Лихвите по задълженията, които имаме отпреди, също се увеличават всеки месец. Имаме запорите към НАП, към тях има присъединени към „Басейнова дирекция”, в момента разсрочваме към „Язовири и каскади”, към „Кюстендилска вода” имаме разсрочено споразумение, но не сме плащали, с „Напоителни системи” водим дела. Мога да кажа, че дружеството е една лейка. Нямаше програми, нямаше системи, нямаше компютри. Да не говорим за техника, да не говорим, че няма едно съоръжение, което да не тече. Не са резервоари, не е водохващане „Бистрица”, не са стари резервоари, не е Дренски рид. Всичко тече. За това време със съдействието на общината сме санирали два резервоара, с което сме намалили загубите към „Кюстендилска вода” с около 16 000 кубика на месец, както и резервоара на Бистрица. В момента правим савака и запушваме пробойни по трасето на водата от Бистрица, която отива на Дренски рид. Цялото трасе е с пробойни и като пуснем вода към Дренски ред, тя не може да се качи. Затова ползваме вода от „Напоителни системи” и „Язовири и каскади”, не можем да ползваме нашата вода, защото тя отива в реката. Инкасото е от 2010 г. Никакво движение няма по него. Направихме срещи с фирмата, която поддържа софтуера, и сега започваме да го разработваме. Стигнали сме до 140 000, 137 000 лв. сме събрали повече от миналата година за тоя период”, обясни управителят Красимира Иванова, която ръководи предприятието от 6 месеца.

По време на дискусията отново бе посочено, че са необходими промени в законодателството във В и К сектора, че стратегията в тази сфера не е сработила в 5 области, една от които е Кюстендил, че е необходимо създаването на водна полиция, с чиято помощ да се събират задълженията от некоректните абонати, че за да се решат проблемите, е нужна помощ от държавата.
„Ние сме заложници на държавната политика в тази област. Може да изпаднем още утре в колапс”, алармира председателят Костадинов.
Общинският съветник Георги Василев Градевски предложи радикални мерки – още в понеделник Общинският съвет да се събере и всички да отидат в МРРБ, за да настояват за помощ. „Ще отидем и ще седим там, докато не стане нашето. Ако трябва, аз ще организирам колегите”, заяви Градевски.
Георги Красимиров Градевски попита дали общината не може да купи техника и да изтегли кридит, за да се спаси дружеството. Зам. -кметът Крум Милев отговори, че общината също няма средства, а що се отнася до заем, това трябва да се обмисли и прецизира конкретно. „Нека да не плашим хората. Общината няма да остави града и селата без вода”, апелира Милев.
Зам.-председателят на Общинския съвет Йонко Гергов предложи да бъде изготвена и приета декларация за тежкото състояние на дружеството, която да се изпрати до министър-председателя.
Стана ясно още, че в момента В и К монтира водомери в т. наречената Пич махала и това ще продължи в кварталите „Аракчийски мост” и „Каваклия” в града. Тъй като живеещите там роми досега не са имали водомери, а по наредба първият водомер на всеки абонат се поставя за сметка на В и К, дружеството осигуряват измервателните уреди. Това възмути някои от съветниците, които директно посъветваха управителката да принуди абонатите да си плащат водата.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

4 COMMENTS

  1. То стратегията за спасяване е от ясна по ясна от всички и на всички.Дружеството трябва да събира такси не само от българското население в Дупница , а и от циганското което го дърпа назад ,защото нито един циганин в града не плаща вода.Това са Каваклия,Пич махала,Гиздова мала и Ценеви.Нито инкасатор стъпва нито водомери имат .100% истина ви пишем .

  2. То така е и с данък сгради.Никои не плаща от циганите.Приходи общината има само от българите.Тогава защо им прават улици,улично осветлание и въобще итфраструктора в циганските махали ,като не плащат никакви задължения към хазната.А ясно защо .Вашите избиратели са това.Тръгнали сме към некаква измикярска циганизация на национално ниво!!!

  3. Не е лошо и да се разгледа състоянието на ВиК дружеството назад в годините…….Доволни ли са кметския екип от бившия управител,който завеща тая каша?????

Comments are closed.

Most Popular