Saturday, May 4, 2024
HomeРегионДупницаВъзобновиха ремонта на Младежкия дом в Дупница

Възобновиха ремонта на Младежкия дом в Дупница

Възобновени са ремонтните дейности по преструктурирането на бившия Младежки дом в Градски исторически музей на Дупница, информираха от пресцентъра на общината. В края на миналата година кметът на общината инж. Методи Чимев сключи анекс с фирмата-изпълнител за допълнително финансиране по дейностите на проекта. Както е известно, след сериозния скок на цените на материалите, всички строителни обекти в страната бяха блокирани, докато не бе взето законодателно решение за индексиране на договорите.

“След драстичния скок на цените, фирмите, които изпълняват проекти в Дупница, ни уведомиха, че при тази ситуация няма как да продължат с дейностите. Това наложи замразяването, докато на национално ниво не бе взето решение за индексациите. Това наложи спиране на ремонтните дейности и по Младежки дом за няколко месеца. Около 30% от дейностите, които са заложени за Младежкия дом, са приключени преди спирането. Два дни преди Коледа анексът бе сключен и ремонтните дейности подновени. От вчера се разчистват натрупаните боклуци, заложените дейности продължават. Срокът за реализиране на проекта е 30 месеца от месец април 2021 година, така че в края на годината се надявам, че сградата ще бъде във вида, в който трябва. Ние нямаме право да не го завършим и най-накрая да имаме истински музей, който отдавна го имаме на хартия, но не и де юре”, лаконичен бе инж.Чимев.

Припомняме, че ремонтът се извършва по проект “Преустройство и смяна на предназначение на Младежки дом в Градски исторически музей- гр. Дупница”, за чието финансиране е подписан договор в края на октомври 2020 г. Одобреното тогава финансиране е 708 883 лв., от които 418 241 лв. са съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014- 2020“, като общият бюджет на проекта е  2,17 млн. лв. С изпълнението на СМР се цели привеждане в съответствие с нормативните изисквания на емблематичната сграда на бившия Младежки дом, която по архитектура е една от малкото в страната, изграждани, чрез т. нар. вантова конструкция. Цялостният ремонт е необходим както за целите на музейното дело в региона чрез експониране на находките от разкопките на Крепостта в м. Кулата, така и с цел и опазване на над 7 000 от експонатите от фонда на Исторически музей – Дупница.

Строителните дейности започнаха след официална първа копка и водосвет, извършени на 28 април 2021 г. На церемонията от фирмата изпълнител „Галчев инженеринг” поеха ангажимент да извършат ремонта за 6 месеца, т. е. до края на 2021 г. Официално определеният срок  за изпълнението е 30 месеца – до 8 октомври 2023 г.
Проектът предвижда цялостно преустройство и смяна на предназначението на сградата. Заложено е да се обособят места за експонати, свързани с миналото на града и района от Освобождението досега, зала за временни и гостуващи изложби, зала за аудиовизуални презентации и провеждане на изнесени уроци по краезнание. Предвижда се и обособяване на съпътстваща инфраструктура – детски образователен център, кафене, магазин за сувенири. Заложен е също и ремонт на ритуалната зала. Предвидено е да се преобрази и пространството около емблематичната сграда.
Не е тайна, че приключването на ремонта се очаква с нетърпение. Това е така, тъй като Общинският исторически музей, който е създаден на 8 май 1992 г., все още не разполага със своя сграда и зали, където да се покаже културно-историческото наследство на града. За съжаление, бившият Младежки дом, чиято постройка в последните години се рушеше, и в момента e в плачевно състояние. Обектът, в който строителството бе спряно за месеци наред, е занемарен. В сградата има и течове.

RELATED ARTICLES

Most Popular