Friday, May 3, 2024
HomeРегионПетричВ Рупите почитат Ванга: 110 години от рождението на пророчицата

В Рупите почитат Ванга: 110 години от рождението на пророчицата

Стотици вярващи в чудесата и посланията на пророчицата Ванга се стекоха в комплекса край Рупите, за да отбележат 110 години от нейното рождение. Събитието бе отбелязано с празнична литургия. и ортодоксални песнопения от хористите на Йордан Камджилов.
В комплекса бе открита и нова галерия по инициатива на фондацията, която продължава нейното дело. Там са подредени картини, пластики и пана на български автори, посветени на Ванга. Известната българска пророчица, от която хиляди търсеха помощ и отговори от бъдещето, е първото дете на войводата от Струмица Пендо Сурчев. 12-годишна ослепява при природно бедствие и е изпратена в специално училище за слепи.
През 1942 г., вече придобила ясновидски способности, се омъжва за Димитър Гущеров от петричкото село Крънжилица и до неговата смърт живеят в Петрич. Там тя приема стотици хора, дошли с болката си и надеждата за изцеление.
През 1970 г. Ванга се премества в Рупите, където живее в малка къщичка и продължава да помага и да дава съвети. Две години преди смъртта й – 11 август 1996 година, е осветена и църквата “Света Петка”, построена по волята на пророчицата и с дарения от много хора. Малко след кончината й е учредена фондация на нейно име, която изгражда комплекс “Ванга”. Неин почетен председател е бившият окръжен прокурор Димитър Вълчев, за когото тя се грижи като майка.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular