Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионПерникДа продължи строителството на язовир "Раянци", предлага общински съветник в Перник

Да продължи строителството на язовир “Раянци”, предлага общински съветник в Перник

Общинският съвет и ръководството на община Перник да направят постъпки след приключване на водната криза за продължаване на строителството на язовир “Раянци”, предложи съветникът Първан Първанов на заседанието на местния законодателен орган в четвъртък. Подобна стъпка е стратегическо решение за Перник и би гарантирала водоснабдяването и на града, и на региона, както и недопускане на друга подобна криза, каза Първанов.
Язовир “Раянци” е проектиран през 80-те години на миналия век като основен водоизточник за задоволяване нуждите на питейно-промишленото водоснабдяване на градовете Радомир, Земен, Перник, Батановци и Брезник и още 30 населени места, също и Комбината за тежко машиностроене в с. Червена могила. Комплексната водоснабдителна система обхваща основния водоизточник – язовир “Раянци” с 66-метрова стена и общ завирен обем 26,2 млн. куб.м, пречиствателна станция за 660 л/сек. и довеждащ водопровод до нея, както и помпени станции с резервоар 4000 куб.м, магистрални напорни тръбопроводи до съответните консуматори с обща дължина 137 км.
Разчетите сочат 61,5 млн. куб. м водно количество от водосбора при средна по обезпеченост година. Предвиждало се е и изграждане на подязовирна ВЕЦ “Калотинци” с мощност 860 kW. Чрез многогодишно изравняване на оттока е било планирано да се осигури брутно водно количество за водоснабдителната система в размер на 1690 л/сек.
Строителството започнало през 1986 г. и спряло през 1992 г., след като КТМ-Радомир преустановил субсидирането поради липса на средства. Обектът бил изоставен, без да бъде консервиран, няма дори акт за замразяване на строителството. Според количествено-стойностна сметка от 1992 г. за завършване на язовира са необходими още 58 млн. долара.

RELATED ARTICLES

Most Popular